Zaterdag, 13 maart, 2021

Geschreven door: Poliza, Michael
Artikel door: Veen, Evert van der

Namibia

Een ver land van dichtbij ervaren

[Recensie] Namibië is “Afrika voor beginners” volgens Michael Poliza en hij noemt het één van de mooiste landen in Afrika. Michael Poliza kan het weten want hij is maar liefst zestig keer in dit land geweest. Hij geeft enkele reisadviezen: een 4-wheeldrive auto en een klein vliegtuigje vullen elkaar goed aan om het uitgestrekte land in al zijn dimensies te leren kennen. Het is er gemakkelijk reizen en is met 2,4 inwoners per vierkante kilometer het dunstbevolkste land op aarde. Het land dankt zijn naam aan de Namib woestijn die de oudste op aarde is en waarover interessante achtergrondinformatie wordt gegeven.

Namibia kent een aantal thema’s als vogelvlucht, extremen, kleurenpracht, dieren, mensen en is een schitterend boek met hoogwaardige fotografie. Door het grote formaat komen de foto’s echt bij je binnen en wordt je er als lezer/kijker helemaal bij betrokken. Het is moeilijk om een keuze te maken want het boek is een gewoon een aaneenschakeling van hoogtepunten. Toch springt een aantal foto’s er wel enigszins uit:

  • De Fish River Canyon, de tweede canyon in grootte na de Grand Canyon in de Verenigde Staten.
  • De Kunene woestijn op de grens met Angola, met z’n kenmerkende roodkleurige duinen. Bijzonder is dat Michael Poliza hier was tijdens een regenperiode die de aarde een heel ander aanzien geeft en zorgt voor unieke foto’s van groen gras en bloeiende bloemen. De invloed van de wind zorgt voor mooie strakke vormen.
  • Krachtige close-ups van dieren zoals de woestijnkameleon, uil en pelikaan. Van deze laatste is nog een indringender close-up van z’n oog waarin de kleurenpracht van deze vogel fraai tot uiting komt.
  • Een unieke foto is die van regenwolken boven de woestijn die aan een tornado doen denken. Je bent als fotograaf zeer bevoorrecht wanneer je precies op dit moment aanwezig bent.

Vele foto’s zijn echt kunstzinnig en hebben bijzondere patronen door de werking van regen in het zand en de chemische werking in de grond die zorgt voor zogenaamde feeëncirkels. Deze en andere foto’s zijn bijna abstract en doen wat onaards aan. Ze hebben fraaie kleurschakeringen en nuanceringen in het oppervlak die vanuit de lucht het mooist zichtbaar worden.

Op veel foto’s valt de onmetelijke ruimte van dit land op die ronduit indrukwekkend is. Mensen en dieren zijn klein in het lege uitgestrekte landschap dat juist daardoor zo aantrekkelijk is. Zo is er een prachtige foto van een antilope in de woestijn en een Himba vrouw met kind bij haar hut, zo te zien midden in de woestijn.

Trouw

Prachtig zijn ook de foto’s van bevolkingsgroepen waarbij met name de Himba groep zeer authentiek overkomt. In de informatie vooraf wordt verteld dat deze vrouwen nooit baden omdat water daarvoor te schaars is. Zij behandelen hun huid met een vettige pasta die voor de typerende rode huidskleur zorgt en beschermt tegen hitte en muggen. De mensen zijn respectvol en prachtig in beeld gebracht, soms ook in close-up.

Van heel andere orde maar wel interessant zijn de ruïnes uit de tijd van de kolonisten die op zoek waren naar kostbare delfstoffen. Er zijn foto’s van Kolmanskop, een kamp van diamantzoekers.

Namibia geeft een veelzijdig beeld van natuur, dieren, mensen en oude kolonistencultuur en is drietalig (Engels, Frans, Duits). Een fantastisch boek over een fantastisch land!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles