Maandag, 23 augustus, 2021

Geschreven door: Hitchcock, Susan Tyler
Artikel door: Veen, Evert van der

National Geographic – Die schönsten Landschaften unserer Erde

Foto’s als kunst

[Recensie] “Wij brengen foto’s voort, wij schieten ze niet zomaar” is het motto van de fotografen van National Geographic. De organisatie werd in 1888 opgericht en heeft sindsdien meer dan 13.000 expedities en onderzoeksprojecten gekend waarin alle uithoeken van de aarde zijn verkend.

In dit boek National Geographic – Die schönsten Landschaften unserer Erde zijn de mooiste landschappen van over heel de wereld bij elkaar gebracht. Meestal is het een puur en ongerept landschap, soms is er bebouwing of zijn er mensen en dieren aanwezig. Op de foto van Hitachi in Japan, met lange slierten wandelaars temidden van de bloeiende heuvels is sprake van massatoerisme.

Er zijn ook meerdere ‘gewone’ beelden van bloemen die echter wel een fraaie uitstraling hebben door hun kleurenspel en vooral door de wijze van fotograferen iets bijzonders krijgen. Verdorde takken op de voorgrond komen fraai tot hun recht tegen een wazige achtergrond; de foto is genomen in Mount Hood, in Oregon. Ook een paar gewone paddestoelen komen door de fotografische invalshoek uiterst krachtig over. Een palmlelie in de Chihuahua woestijn in New Mexico komt in z’n eenzaamheid prachtig over in dit lege landschap.

Dit boek toont werk van grote fotografen als Frans Lanting, Paul Nicklen, Norbert Rosing, George Steinmetz en Art Wolfe en er is een grote variëteit in landen en onderwerpen. Bijzonder is de indeling in jaargetijden en dat levert behalve fraaie locaties ook een eigen, seizoensgebonden sfeer op.

Dans Magazine

Ieder seizoen wordt door een tekst ingeleid en ook de foto’s worden vergezeld van zinvolle teksten waarin de fotografen hun beleving van de foto en het moment waarop zij de foto maakten, uitdrukken. Zo wordt de Antilope Canyon in Arizona vergezeld van mooie woorden die de foto kracht bij zetten evenals de ijsberg bij de South Sandwich eilanden van Antartica.

Opmerkelijk is de foto van New South Wales in Australië. Juist door de luchtopname komt het contrast tussen de opeengepakte huizen en de steile kust met de branding goed tot z’n recht. De skiër die vanuit de ijsgrot van de Pitztaler gletsjer op het juiste moment wordt gefotografeerd, geeft extra spanning aan deze opname vanuit een bijzondere positie.

Schitterend is de foto van de Glen Canyon in Utah waar de donkerblauwe rivier zich slingerend tussen de roodkleurige rotsen beweegt. Het kleurencontrast is hier zeer krachtig. Een ander contrast vormt het koraalrif van de Kimbe baai op Papua Nieuw-Guinea waar een bruin gekleurde vader met zijn zoon in een kano aan het vissen zijn. Het lijkt enerzijds het leven in overvloed terwijl iets verderop mensen zoeken naar voedsel om de dag door te komen.

Een aantal foto’s doet denken aan een abstract schilderij zoals de kleuren van de prairie in Palouse, Washington. Ook Mono Lake in Californië met zijn zoute kalksteen komt abstract over en wordt vergezeld van een mooie tekst van de fotograaf en de opname van de delta van de Ord rivier in Kimberley, in het westen van Australië is kunstzinnig en doet denken aan de nerven van een blad.

Een meer realistisch getint schilderij is de onderwateropname van Cedar Lake op Vancouver eiland in Canada. De foto van Lagos aan de Algarve kust in Portugal is bijna een kitscherige ansichtkaart maar is toch schitterend om te zien: de roodkleurige rotsen en het blauwe water houden elkaar qua kleur prachtig in evenwicht. Datzelfde ansichtkaart-effect geldt ook voor de zonsopgang boven de Dode Zee waar de zoutkristallen sfeervol worden belicht.

Vrij actueel is de foto van de Eyjafjallajökull vulkaan op IJsland die in 2010 gedurende twee maanden uitbarstte. De zwartgetinte foto is indrukwekkend en dan begrijp je dat het vliegverkeer hier destijds ernstig door werd gehinderd.

Dit Duitstalige boek is een aaneenschakeling van bijzondere fotografie van vaak adembenemend mooie locaties op aarde!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles