Maandag, 14 november, 2016

Geschreven door: Gerven, Paul van
Artikel door: Knoppers, Rijkert

Natlab

Honderdjarige geschiedenis van de kraamkamer van Philips

[Signalering] De intrigerende foto van Ed van der Elsken van een Natlab-onderzoeker op de voorpagina belooft al veel. En na lezing van het boek Natlab, kraamkamer van ASML, NXP en de cd van techniekjournalisten Paul van Gerven en Ren├ę Raaijmakers heb je inderdaad een uiterst boeiend en af en toe verbazingwekkend relaas tot je genomen over de ruim honderdjarige geschiedenis van het Natlab van Philips.

De technische ontwikkelingen die zich hier hebben afgespeeld, zijn niet allemaal even eenvoudig verlopen. Neem de waferstepper, een machine om halfgeleiders te produceren, die het Natlab ging ontwikkelen nadat in de jaren zestig een van de Natlab-medewerkers van een studiereis naar de VS terugkwam met een geïntegreerd circuit. Opeens was duidelijk dat het Natlab een enorme achterstand had op het gebied van chips. Dit besef leidde in eerste instantie tot de ontwikkeling van een geïntegreerde schakeling van een schuifregister. Daarna volgde het succesvolle ontwerp van een photorepeater, een instrument om contactmaskers op chips te maken. Uiteindelijk kwam met veel vallen en opstaan de waferstepper tot stand, volgens de auteurs een van de voorbeelden van zowel de slagkracht als de onmacht van het Natlab.

Andere hoofdstukken van het omvangrijke boek behandelen onder meer de compact disc en de dramatische ontwikkeling rond de beeldbuis. Jammer dat er een zaken- en personenregister ontbreekt; zoeken in de tekst is nu een tijdrovende aangelegenheid.

Sc├Ęnes

Eerder verschenen in Technisch Weekblad