Zaterdag, 26 juni, 2021

Geschreven door: Maso, Benjo
Artikel door: Dam, Peter van

Nederland heeft weer de gele trui

Geschiedenis van het Nederlandse wielrennen 1961-1985

[Recensie] De kroniekschrijver van het Nederlandse wielrennen bespreekt in zijn jongste publicatie ieder jaar van begin jaren ’60 tot midden jaren ’80. Als er een rode draad is, dan het succes van Nederlandse renners en teams, al laat Benjo Maso ongemakkelijke thema’s als dopinggebruik niet links liggen.

Doordat hij zich grotendeels baseert op gepubliceerde bronnen, ontbreken opvallende onthullingen. Wie zijn herinnering wil opfrissen of zich een overzicht wil verschaffen, is aan het juiste adres, al moet de lezer zich behelpen met een haperend register. Op zijn best dist Maso onderkoeld opvallende momenten uit de kleurrijke wielergeschiedenis van renners als Jan Raas, Joop Zoetemelk en ploegleiders als Peter Post op. Nederland heeft weer een gele trui, betitelt hij zijn boek. Maar wie of wat is Nederland hier eigenlijk?

Het succes waar hij over schrijft was dat van de glibberige wereld van commerciële wielerploegen, ondernemende ploegleiders, grillige sponsoren en renners in voortdurende onzekerheid over hun toekomst. Respectabele instellingen als de nationale wielerbond, overheidsinstellingen, de publieke omroep en kranten hielden dan ook het liefst afstand. Des te opvallender dat het wielerpubliek schijnbaar zo makkelijk over ‘Nederlands’ succes ging spreken.

Hereditas Nexus

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine