Zaterdag, 14 maart, 2020

Geschreven door: Slabbynck, Peter
Jacobs, Veerle
Artikel door: Pontororing, Rita

Och, het is maar een Van Gogh

Vraag aan mama of je even haar parfum mag lenen

[Recensie] Och, het is maar een Van Gogh doet wat achteloos aan. Dat is zeker niet de bedoeling van auteur Peter Slabbynck. Het is eerder een aanmoediging voor kinderen om zelf aan de slag te gaan.

De link met Van Gogh is gevat in een anekdote over een werk dat hij eens geschonken had en dat dienst gedaan heeft als de deur van een kippenhok. Dit verhaal over van Gogh is een inleiding op de opdracht die daarna gegeven wordt en op dezelfde pagina volgt een tip.

Deze werkwijze is in het hele boek doorgezet. Een origineel weetje, daaraan gekoppeld een opdracht en als laatste de tip. Om aan de slag te gaan zijn uitscheurbare tekenvellen beschikbaar.

De inleidende pagina’s vallen op door het gebruik van een bepaalde kleur en kleine illustraties van Veerle Jacobs. Het maakt het boek aantrekkelijk.

Ons Amsterdam

Och, het is maar een Van Gogh is een mooi doeboek op A4 formaat. Een andere manier om creatief bezig te zijn, geen kleurplaten maar lekker zelf aan de slag gaan.

Dat betekent ook dat het geen kant-en-klaar teken- of kleurboek is waar kinderen zelfstandig mee kunnen werken. Het is wel de bedoeling om samen de inleiding te lezen. Dat is ook leuk om te doen. De weetjes zijn informatief, kort en vaak grappig verteld. De opdrachten zijn inspirerend maar vergen enige aandacht daarom is het goed om  de opdracht samen te lezen en er over te praten.

“Kunst maken kun jij ook” staat op de cover. Hoe kan kunst de fantasie van een kind prikkelen? Een voorbeeld om te illustreren hoe Slabbynck dat bedacht heeft is “De schilder zonder groene vingers.” In deze inleiding wordt gepraat over kleuren en over Mondriaan.

Eerst volgt een korte uitleg over de kleur groen waar Mondriaan een hekel aan heeft en in een minicursus wordt verteld waarom hij een hekel heeft aan groen. De opdracht die hierbij hoort: “Verzamel drie groene voorwerpen, teken ze zorgvuldig na maar schilder ze in de kleuren rood, geel en blauw.” De tip gaat over de vele tinten die één kleur kunnen hebben.

Nog een voorbeeld van een opdracht, na de inleiding over een schilderij dat naar mest ruikt.  

“Vraag aan mama of je even haar parfum mag lenen. Spuit een klein beetje parfum in het rond. Bedenk hoe een koe er zou uitzien die naar dit parfum ruikt. Maak vervolgens een portret van de koe.”

En nou maar hopen dat mama’s parfum niet al te duur is.

Kortom een inspirerend doeboek met veel originele opdrachten. En misschien eens een keer naar een museum waar werk hangt van een van de kunstenaars uit het boek.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles