Zaterdag, 10 juli, 2021

Geschreven door: Scholten, , Barbara
Egeraat, Els van
Artikel door: Gelder, Joost van

Oma Luchtbuks

Op avontuur met een knotsgekke oma  

[Recensie] Oma Luchtbuks is een avontuurlijk, humoristisch en spannend verhaal voor de jonge lezer die houdt van een verhaal dat chronologisch is opgebouwd met een mooie spanningsopbouw.

In Oma Luchtbuks maken we kennis met Lina, een doodnormaal meisje dat noodgedwongen op de camping van haar oma wordt gebracht, omdat er niemand anders is om op haar te passen.

“Lieve mama,

Papa heeft me achtergelaten bij een huilende campingbaas, een postbode met bakstenen in de fietstassen van zijn racetank en een verwarde graaf met een onzichtbare hoepelhond. Oma is trouwens de slechtste scherpschutter van de wereld, ze moet nog wel even oefenen voordat ze raak schiet. Verder gaat alles goed.

Wordt Vervolgd

Liefs van Lina.”

Dit laat al zien hoe grappig het verhaal is, waarin er nog een hond is met de naam Nutella. In de loop van het verhaal wordt de moeder van Lina ook nog ontvoerd! Naast de avonturen vind ik het mooi dat het maatschappelijk aspect van een stukje verwaarlozing van kinderen een plekje krijgt in het boek. De ouders van Linda hebben weinig tijd voor hun dochter en zijn alleen maar bezig met zichzelf.

De prachtige cover geĂŻllustreerd door Els van Egeraat maakt je als lezer al meteen ontzettend nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal. Naast de cover heeft van Egeraat het boek voorzien van zwart-wit illustraties die het verhaal ondersteunen, maar er niet van afleiden.

Een ander leuk feitje is dat Barbara Scholten het boek gebaseerd heeft op een waargebeurd verhaal, dat van “Luchtbuks Ria”, een oma uit Tilburg.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles