Zaterdag, 27 oktober, 2018

Geschreven door: Kroes, Rens
Artikel door: Bijlsma, Marlene

On the go

Met een kritische blik bekeken

[Recensie] Rens Kroes is inmiddels toe aan haar derde kookboek en de eerste twee vlogen als warme broodjes over de toonbank. Van haar eerste boek zijn meer dan 160.000 exemplaren verkocht en boek twee en drie schoten meteen door in de Bestseller top 60! On the go is binnenkort al aan de vierde druk toe.

On the go, 49 nieuwe powerfood recepten van Rens Kroes is een handzaam boekje waarin afwisselend recepten, foto’s van gerechten en foto’s van Rens te vinden zijn. Vooral die laatste zijn jaloersmakend mooi en smakelijk. Als je de garantie kreeg dat je er met de recepten van Rens net zo uit gaat zien als zijzelf, nou dan wisten we het wel.

Het concept powerfood is volgens Rens niet te verwarren met superfoods: ‚ÄúPowerfood¬†zijn recepten en ingredi√ęnten gebaseerd¬†op whole foods; producten in hun meest pure, onbewerkte vorm en waar dus niets naars aan werd toegevoegd. De term¬†superfoods¬†wordt dan weer gebruikt als een verzamelnaam voor een reeks planten en vruchten die een zeer hoge (super hoge) concentratie aan essenti√ęle voedingsstoffen bevatten. Wij gebruiken¬†superfoods¬†dus als aanvulling en ingredi√ęnt binnen een¬†Powerfood lifestyle‚ÄĚ [cursivering red]. Maar bij het gadeslaan van de checklist voor je keukenkastje tref je toch heel veel superfoods aan.

Het taalgebruik zal vooral een jonge (vrouwelijke) doelgroep aanspreken en is doorspekt met Engels. Een kwestie van smaak. Net als de typografie bij de intro’s, waarom bepaalde woorden in rood zijn gedrukt wordt niet duidelijk, maar maakt het geheel wel wat onrustig.

Dans Magazine

Kenmerk van dit derde boek is dat je alle recepten mee kunt nemen. Soms zal je daar moeite voor moeten doen door een en ander voor te bereiden, maar daar heeft Rens rekening mee gehouden. De zondagen (of een andere vrije dag) duik je de keuken in om de voorraad aan te vullen en in de avonden kun je ontbijt en lunch alvast maken. Bij alle recepten vind je de icoontjes Sunday prepping, Day before en Last minute terug. De indeling volgt de dag tot aan het diner; Ontbijt, Brood, Lunch, Snacks en Drinks. In kleinere hoofdstukken volgen nog recepten voor broodbeleg, dips en basisbereidingen voor bijvoorbeeld mayonaise en kokosslagroom. Veel recepten zijn veganistisch, glutenvrij en er wordt alleen gebruik gemaakt van honing, kokosbloesemsuiker of ahornsiroop om te zoeten.

Je wordt beloond met muffins, pancakes en smoothies als ontbijt, salades, soepen en wraps voor de lunch. En een heel scala aan cake-achtige broden die er erg voedzaam uitzien.

Slordigheden
Bij het ene recept moet je gissen hoeveel porties 600 ml smoothie is. Bij een ander recept wordt dat wel duidelijk (2 porties dus). De ene keer is duidelijk dat een droge sat√©prikker aangeeft dat het ‚Äėbrood‚Äô gaar is, bij een ander moet je af en toe kijken.

Ook de aangegeven houdbaarheid is soms raadselachtig. Iced tea moet makkelijk langer dan 1 dag in de koelkast meegaan, terwijl ovengeroosterde cashewnoten daarentegen er na een aantal weken in een afgesloten pot echt niet lekkerder op worden.
Salades of rolls waarin gebakken kip, zalm, roerei of rauwe taug√© is verwerkt zou maximaal 1 dag in de koelkast bewaard mogen worden in plaats van de 2 dagen die aangegeven is. Oplettende lezers hebben Rens inmiddels geattendeerd op het foutieve recept voor tahinstroop, je kunt op haar website¬†de juiste ingredi√ęntenlijst en bereiding terugvinden.

Een di√ętist zou mensen met een koemelkallergie zeker geen ‚Äėghee‚Äô aanraden ook al zijn de melkeiwitten verwijderd en dat kokosolie bacteri√ęn, schimmels en virussen tegenwerkt valt te betwijfelen.

Ben je een fan van superfoods of de eerdere boeken van Rens dan is On the go een leuke aanvulling. Ook veganisten kunnen inspiratie opdoen.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl