Dinsdag, 20 juli, 2021

Geschreven door: , Lectrr
Artikel door: Verspeek-Dielis, Steffie

Ondanks de ondergang

Zo ondergaat een subversieve klootzak het einde der tijden

[Recensie] In Ondanks de ondergang ondergaat Saul Invictus passief de laatste dagen tot de aarde vergaat. Totdat zijn leven op zijn kop gezet wordt door Antenne, die letterlijk zijn wereld komt binnenstormen. Dankzij haar gaat Saul toch nog iets ondernemen: een roadtrip, naar zijn geboortedorp nota bene. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot.

“Zelfs als twee losers beslissen je op sleeptouw te nemen voor een geïmproviseerde roadtrip naar een gehucht waar men het woord ‘gehucht’ niet eens uitgesproken krijgt zonder een halve long op te rommelen, zelfs dan onderga je gedwee, vond Saul, ook al draait de hele onderneming uit op het herontdekken van je bewust verloochende roots.“

Auteur Lectrr is bekend als cartoonist en Ondanks de ondergang is zijn debuutroman, waarin zijn beeldende stijl en humor duidelijk naar voren komen.

Saul is een grofgebekte zakkenwasser die het leven als iets zinloos ziet, zeker gezien het aankomende apocalyps. Antenne is een simpele ziel, naïef maar innemend. De twee zijn bijna stereotype personages. Stel je een klootzak voor (arrogant, asociaal, onbewogen) en je hebt Saul. En stel je een simpele ziel voor (naïef, dom, oppervlakkig) en je hebt Antenne. Gecombineerd met de situaties waarin de personages verzeild raken, levert dit krankzinnige taferelen op die je zo voor je ziet. Zo vertrekken ze bijvoorbeeld hals over kop uit de stad, klaar voor de roadtrip. Maar door de chaos die is ontstaan door de aankondiging van het einde der tijden, belanden ze al snel met panne in een grote plas roze yoghurt.

Scènes

“‘Ge moogt hier niet parkeren,’ zei een ros mannetje met een raar snorretje. Het kon ook een erg lelijke roodharige vrouw met vreemde gezichtsbeharing zijn geweest, Saul liet het in het midden. Het stemmetje verraadde zijn of haar geslacht in ieder geval niet en niemand was van zins om even te gaan voelen voor de zekerheid.”

De directe en vaak grove taal in het boek past helemaal bij het karakter van de recalcitrante Saul. Hij gaat hierdoor voor de lezer zo goed leven dat je een afkeer kunt krijgen van dit personage. Gelukkig brengt Antenne balans in zijn leven, waardoor ook de nodige humor en diepgang in het verhaal komen. Zij zorgt ervoor dat Saul zich steeds meer open stelt voor zijn omgeving. Hij maakt gedurende het verhaal een ontwikkeling door van weerspannige oproerkraaier naar een man die geeft om anderen. En uiteindelijk weet het verhaal door deze karakterontwikkeling zelfs te ontroeren.

Ondanks de ondergang is dan ook een verfrissende einde-der-tijden-roman voor lezers die geen bezwaar hebben tegen grof taalgebruik. Als je dan ook nog van absurde, slapstickachtige humor houdt, is deze roman zeker een goede keuze.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles