Vrijdag, 1 maart, 2019

Geschreven door: Bernlef, J.
Artikel door: Eikema, Agnes

Onder ijsbergen

Melancholie in Groenland

[Recensie] Rechter Jakob Olsen wordt als waarnemer van de Deense regering naar Groenland gestuurd om de achtergronden van een merkwaardige moordzaak te onderzoeken. Die achtergronden hebben alles van doen met de oeroude Groenlandse cultuur, die zich altijd heeft verzet tegen inmenging van buitenaf, maar die zonder financi√ęle en technologische steun van de Denen ten dode opgeschreven is.

Botsende culturen

Wanneer waarnemer Jakob Olsen voor zijn werk kennis maakt met Groenland, blijkt het land net zo onderkoeld te zijn als je zou verwachten. De inwoners drinken bier als water en laten¬†het leven aan zich voorbij trekken. Niet alle inwoners, want Groenland wordt geconfronteerd met twee verschillende culturen. Namelijk die van de oorspronkelijke bewoners, de¬†Inuit,¬†en die van de Denen. En dit blijkt nog al eens te botsen. De verschillende normen en waarden kunnen niet verder uit elkaar liggen dan deze twee bevolkingsgroepen. De Inuit lopen tientallen jaren achter op het welvaartsniveau van de Denen. Onder andere hierdoor¬†vinden de Denen de¬†Inuit maar een ambitieloos en dom volk. Het¬†‚Äėwij-gevoel‚Äô¬†ligt mijlenver uit elkaar en wanneer er dan ook een moord wordt gepleegd, wordt het verschil tussen deze groepen nog groter.

“Klein zijn de stranden
van kleine meren.
Klein is de mensen geest;
niet alle mensen
zijn even verstandig;
heel de mensheid is half.”

Bazarow

Melancholiek

Bernlef weet op haarfijne wijze een melancholieke sfeer neer te zetten, waardoor je als lezer eigenlijk nooit een voet op dat eiland wil zetten. Waarschijnlijk niet terecht, maar dit gevoel kwam bij mij op. Het klinkt namelijk enorm depressief en treurig, uitzichtloos en saai. Net een beetje zoals het verhaal, want heel veel gebeurt er eigenlijk niet. Het is juist de sfeer die mooi wordt beschreven, maar echt geboeid was ik niet. Naarmate het verhaal vordert, krijgt het verhaal nog een onverwachte twist dat mij aangenaam heeft verrast, maar daar blijft het ook bij.

Eerder verschenen op Boekenz