Maandag, 27 januari, 2020

Geschreven door: Whyman, Matt
Artikel door: Onbekend

Onze planeet

Het enige thuis dat we hebben

[Recensie] Dit fraai uitgegeven vertelt verhalen uit de natuur over dieren die reizen en jagen maar ook over de rol die mensen hierin spelen. Het boek is zeer toegankelijk geschreven, laagdrempelig zelfs en daardoor al geschikt voor kinderen op de middelbare school. Het bevat een duidelijk appĆØl aan mensen om anders te gaan leven. Er is een fundamentele gedragsverandering nodig om de aarde te beschermen.

De aarde telt 8 bionormen die weliswaar allemaal anders zijn maar tegelijk om met elkaar in Ć©Ć©n groot mondiaal biosysteem met elkaar zijn verbonden. In elke bionorm worden enkele dieren besproken en met fotoā€™s gepresenteerd en wordt over de ecologische betekenis gesproken. Zo komen aan de orde:

  • Onze bevroren werelden. Antartica is 30 miljoen jaar geleden bevroren onder een laag ijs die wel 4 kilometer dik kan zijn.
  • Onze jungles. Dit zijn het Amazonegebied in Zuid-Amerika maar ook het gebied rond de Kongo rivier in Afrika en zuid-oost AziĆ«. Diversiteit is hier het kenmerk dat opvalt.
  • Onze kustwateren. De hoeveelheden aan dieren zijn hier bijzonder.
  • Onze woestijnen en graslanden. Ruimte is typerend voor deze natuurvorm.
  • Onze oceanen. Deze beslaan bijna de helft van onze planeet en er zijn plekken waar de oceaan bijna 11 kilometer diep is. De blauwe vinvis is 30 meter lang en weegt 200 ton. Het jong groeit met 3 ton per maand.
  • Ons zoet water. Al beslaat dit maar 3% van het aardoppervlak toch is het zoete water voor de mens van onschatbare betekenis. Een groot deel van deze 3 % bevindt zich ook nog eens in gletsjers en ijskappen. De mens verbruikt 10 miljard ton water per dag.
  • Onze bossen. Hoewel er veel wordt gekapt, hebben bossen een enorm herstelvermogen.

Het boek eindigt met twee veelzeggende oproepen ā€˜Ć©Ć©n kansā€™ en ā€˜Ć©Ć©n toekomstā€™. Een woordenlijst legt een aantal voorkomende begrippen uit. Het boek is zeer geschikt voor een eerste kennismaking met de diversiteit van de mondiale natuur en de actuele bedreigingen waaraan deze onderhevig is.

Het boek is prachtig uitgegeven, op royaal formaat, rijk geĆÆllustreerd met dikwijls ook zeer grote fotoā€™s evenals sfeervolle tekeningen.

Yoga Magazine

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles