Zaterdag, 31 maart, 2018

Geschreven door: Blexbolex
Artikel door: Alem, Katelijne van

Onze vakantie

Het meisje, de opa en de olifant

De illustrator

[Recensie] Onder de naam Blexbolex heeft de Fransman Bernard Granger al meerdere boeken gemaakt. Hij heeft de kunstacademie gedaan en gebruikt in zijn werk vintage design. Bernard maakte graphic novels en kinderboeken waarvoor hij bekroond werd. Zo ontving hij voor Seizoenen het Gouden Penseel. Zijn stijl is grafisch en zijn kleurgebruik retro.

Achterflaptekst

“Een verhaal zonder woorden, maar met tekeningen die naadloos in elkaar overlopen. Dit boek is een artistiek meesterwerkje.
De zomervakantie was bijna voorbij. Ik had de tuin, de velden, het meer en de zon helemaal voor mij alleen.
Totdat opa opeens die lomperik in huis haalde…”

Sociologie Magazine

Verhaal

Het meisje zal haar zomervakantie beleven bij haar opa. In het begin van het boekje gaat opa haar zoeken en gaan ze op weg naar de trein. Daar wacht het meisje een verrassing: een olifantje!

Het olifantje komt bij hen wonen, alleen moet het meisje erg wennen. Ze vindt het in het begin niet leuk en gaat ruzie maken. Na een tijdje voelt het olifantje zich niet welkom en loopt weg. Het meisje begint het olifantje dan toch te missen en opa gaat hem zoeken.

Als het olifantje terug is, is het meisje blij. Ze spelen samen en beleven avonturen. Later in het verhaal zie je dat het meisje een jongetje ontmoet in de trein. Is dat haar droomwereld of is het de werkelijkheid? Dat mag de lezer/kijker zelf invullen..

Vormgeving

Onze vakantie is erg mooi vormgegeven. Het boek bestaat volledig uit illustraties, grafische illustraties die mooi in elkaar overlopen. Op een aantal paginaā€™s staan ook kleinere illustraties, en zo loopt het verhaal door. Je ziet dan bijvoorbeeld wat het meisje in een aantal illustraties achter elkaar doet en wat het olifantje in een aantal illustraties achter elkaar doet. Er is heel veel te zien en de tekeningen zijn goed uitgewerkt, heel veel details zijn zichtbaar.

Ook het kleurgebruik is erg mooi, helder en diep. Het zal kinderen zeker aanspreken, soms kun je echt langere tijd kijken naar de paginaā€™s en er van alles uithalen. De beelden spreken aan tot verbeelding en fantasie, iedereen zal dit verhaal op zijn eigen manier beleven.

Tekeningen

Het verhaal speelt zich in de zomer af, veel zomerse tekeningen zijn er te zien. De tekeningen vullen de hele paginaā€™s, maar daarnaast zijn er ook nog kleine ronde en vierkante tekeningetjes te zien. Heel soms wordt het een warboel door vele tekeningen op Ć©Ć©n pagina en zou het fijn zijn als het boekje wat groter van formaat was. Wel is er hierdoor vanalles te zien en verveeld het boek zeker niet. Uit iedere pagina is veel te halen. Er worden steeds kleine verhaaltjes in de paginaā€™s verteld, waardoor het avontuur extra dynamisch wordt.

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles