"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Onze vroegste voorouders

Woensdag, 11 oktober, 2017

Geschreven door: Leendert Louwe Kooijmans
Artikel door: Lou Lichtenberg

Nederland in de steentijd

[Signalering] Van de hand van de befaamde Leendert Louwe Kooijmans, die tot 2008 hoogleraar prehistorie aan de Universiteit Leiden was, is een kloek boekwerk verschenen over de geschiedenis van Nederland in de steentijd, van het begin tot 3000 voor Christus.

Aan zo’n handboek lag de wens van studenten ten grondslag om in colleges een overzicht te krijgen van de hele prehistorie. Aan die wens trachtte hij in de loop der tijd tegemoet te komen door niet zozeer te doceren waar wat precies gevonden is, maar veel meer het doorgronden van ons verre verleden, uitgaande van vragen als wie zijn wij, waar komen we vandaan en hoe kan het dat wij geen jagers meer zijn maar boeren.

Louwe Kooijmans heeft zijn emeritaat mede benut om dat overzicht verder op schrift te stellen en meer systematisch te updaten. Het resultaat is een imposant standaardwerk waarin het ‘grote verhaal’ op intrigerende wijze wordt verteld. Dat verhaal begint mondiaal en concentreert zich in de loop van de vertelling op Europa. En het spitst zich tenslotte toe op de ontwikkelingen in het gebied van het huidige Nederland en wijde omgeving. Een gebied dat niet meer dan een klein anoniem deel van de wijde Europese ruimte was, nu een laagvlakte, dan half land half zee, of zelfs grotendeels met ijs bedekt. Als er al mensen woonden, maakten die deel uit van de gemeenschappen in dat wijde gebied. Daarbij voltrokken zich ook drie grote migraties: twee vanuit Afrika en een derde vanuit het Nabije Oosten. De mensen leerden op die momenten om te gaan met de ijstijdcondities en reeds  aanwezige Neanderthalers en jagers.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Archeologie Magazine

Boeken van deze Auteur: