Zaterdag, 23 juni, 2018

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Bijlsma, Marlene

Oogstkoken

Eerst zaaien, dan oogsten en dan koken

[Recensie] In het jubileumboek Oogstkoken van Seasons vind je voor gangbare groenten en fruit de beste zaai- en oogsttijden naast heel veel recepten om je oogst te verwerken of te bewaren. De nadruk ligt op het koken en bewaren dus je hebt niet perse een eigen moestuin nodig. Maar dat is wel jammer, want oh wat krijg je hier zin van om je eigen groene paradijsje te kweken. Dromend over courgettebloemen, vijgen en zelf gekweekte artisjokken is het heerlijk bladeren. De watertandend lekkere fotoā€™s doen je verlangen naar warme zomeravonden en buiten eten in de tuin.

Oogstkoken volgt grofweg het tuinseizoen en begint met (het zaaien van) tuinbonen, al gauw gevolgd door asperge en radijs. Het boek eindigt met kool, prei en cranberry maar dan is het al weer winter. Bij iedere groente, kruid of vrucht staan minstens twee recepten en paginagrote fotoā€™s van het resultaat. De recepten zelf zijn helder beschreven en er wordt aangegeven voor hoeveel personen ze zijn bedoeld. Ook de benodigde tijd en eventuele wacht/oven/afkoeltijd alsmede het soort gerecht (voor,- bij-, hoofd-, nagerecht) staan kort boven de bereiding vermeld. Handig want dan zie je in een oogopslag dat er bijvoorbeeld 3 uur inweektijd nodig is en kun je op tijd beginnen.

Iedere moestuinier kent het probleem van overvloedige oogst. Door het boek heen vind je dan ook veel recepten om groente en fruit op een andere manier te verwerken. Bijvoorbeeld gesuikerde pruimenlinten, bloemenazijn of ingemaakte sjalotten. En daarnaast is een heel hoofdstuk gewijd aan conserveren. Hoe je wortel- en knolgroenten kunt inkuilen in de tuin maar ook de inmaaktechnieken komen kort aan bod; van fermenteren tot pekelen, wecken en op alcohol zetten. Een register achterin en een inhoudsopgave per groente- en fruitsoort maakt dit rijk geĆÆllustreerde boek compleet.

Wandelmagazine

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *