Zaterdag, 12 december, 2020

Geschreven door: Pendziwol, Jean E.
Recensie door: Groot, Denise de

Op een koude winternacht

De winter terwijl je slaapt

[Recensie] Wat een prachtige cover heeft dit boek. Op de voorkant zie je twee reeƫn in de winter. Ik kreeg er meteen een warm, knus gevoel van en besloot dat ik dit boek wilde lezen.

Het boek begint met dezelfde tekst die je op de achterkant leest. Ik krijg er een beetje een poƫtisch gevoel van. Het boek is niet geschreven op rijm, maar er wordt wel gebruik gemaakt van beeldspraak. Dat past bij de illustraties van dit boek.

De illustraties zijn heel mooi vormgegeven door Isabelle Arsenault. Zij is geboren in Canada en heeft daar Graphic Desing gestudeerd. Sindsdien heeft ze meerdere awards gewonnen voor haar illustraties in prentenboeken.

Het verhaal begint met iemand die ligt te slapen. Daarna lees je over alles wat er Op een koude winternacht gebeurt.  Zo gaat het bijvoorbeeld sneeuwen, komen er twee sneeuwhazen tikkertje spelen en zoekt een muis naar eten. Het gaat allemaal heel gemoedelijk. Een sfeer die voor mijn gevoel heel goed bij de winter past.

Foodlog

Deze sfeer is te danken aan de woordkeuzes van Jean E. Pendziwol. Jean komt net zoals Isabelle ook uit Canada en heeft verschillende prentenboeken op zijn naam staan.

Het enige wat ik mij afvraag is, of dit boek geschikt is om voor te lezen aan jongere kinderen. Persoonlijk vind ik van niet, omdat ik denk dat het boek te moeilijk geschreven is. Zo staan er zinnen in als ā€œtwinkelende stippen van licht in de purperen luchtā€.

Echter, vind ik dat prentenboeken niet alleen aan kleine kinderen voorgelezen hoeft te worden. Ik denk dat oudere kinderen hier zeker van zouden genieten, en anders de volwassenen wel die het boek voorlezen.Ā 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles