Zaterdag, 29 juni, 2019

Geschreven door: Dokkum, Marius van
Recensie door: Pontororing, Rita

Opa Jan zakt door zijn stoel

Eerst voorlezen, dan naar het museum en naar het straatje van Jan Boel

[Recensie] Kunstschilder Marius van Dokkum met een eigen museum, heeft ook een serie kinderboeken geschreven. Opa Jan zakt door zijn stoel is het zesde boek uit de serie Opa Jan. En als kunstenaar heb je natuurlijk je eigen boek geĆÆllustreerd.

De inspiratiebron van deze boeken is schoonvader Jan Prins geweest. ā€œHij was een vriendelijk mens, beleefde van alles en had een groot gevoel voor humorā€, beschrijft de kunstenaar zijn schoonvader.

Opa Jan uit het boek beleeft ook van alles. Allerlei vreemde dingen. Dat komt omdat hij heel veel snoept en vooral nooit sport. Hij heeft allerlei grappige manieren van voortbewegen bijvoorbeeld een kabelbaan naar het kippenhok. En niet alles wordt verteld, kijk naar de illustraties hoe hij de trap op gaat.

En hoe kan het anders, door al dat snoepen en niets doen, scheurt hij uit zijn broek. Dat is nog niet alles, hij zakt ook nog door zijn stoel. Hij krijgt van alle kanten op een hilarische manier hulp.

Pf

Tijdens het voorlezen is er heel veel te zien. De illustraties zijn druk maar heel grappig. Een agent die Opa naar huis brengt met Opa al zittend in zijn stoel op de politie auto.

Een boek met zulkeĀ  mooie gekleurde illustraties. Er valt heel veel te zien over de belevenissen van Opa. En allemaal gekke gefantaseerde situaties waar Opa in terecht komt. Het wordt lachen om al die gekke dingen. Een boek dat vaak voorgelezen kan worden.

Bezoek ook het museum Mariusvandokkummuseum in het voormalige pand van de Universiteit Ā van Harderwijk. Zo leuk als de boeken van de kunstschilder zijn, zo leuk is ook zijn museum. Ook voor kinderen.

En dan het straatje van Jan Boel. Een heel smal ā€˜straatjeā€™ ingericht voor kinderen. Kussens op de grond, lekkere voorleesstoelen voor de voorlezers. De boeken over Opa liggen er voor het grijpen. Een aantal van de illustraties uit de boeken hangen als kunstwerken aan de muur.

Boek voorlezen en dan naar het museum. Succes verzekerd.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van AllesĀ