Zondag, 23 augustus, 2020

Geschreven door: Mulder, Reinjan
Marli, Huijer
Artikel door: Lansink, Cyril

Opnieuw beginnen

Metamorfosen in het bestaan

[Signalering] Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Witte bloesems, het eerste groen, jubelende vogels: opnieuw beginnen is de natuur eigen. Elk jaar weer. Het begin blijkt een herhaling te zijn: een nieuwe lente en een oud geluid.

Dan de mens. Vrij om te kiezen en niet gebonden aan de cyclische tijd kan hij echt opnieuw beginnen. Zijn leven hoeft geen herhaling van zetten te zijn. Radicaal andere wegen in slaan is geen illusie. Je loopbaan een wending geven, het beleven van een nieuwe liefde, verhuizen naar een andere stad: mogelijkheden genoeg om in meer of mindere mate te breken met je oude ik en je identiteit opnieuw vorm te geven.

Zo simpel is het in werkelijkheid niet, betogen Marli Huijer en Reinjan Mulder in een heldere en speels-filosofische exploratie van het verlangen naar een nieuwe start. Terecht wijzen ze op de betrekkelijkheid van zelfs de grootste veranderingen. Ook bij een andere vlam komen we onszelf in alle hardnekkigheid weer tegen. Karakter en verleden laten zich niet wegpoetsen. De bloesem van de nieuwe liefde hangt aan dezelfde diepgewortelde boom.

Aan de hand van veel (literaire) voorbeelden ontrafelen de auteurs de veelzijdigheid van de metamorfosen die met het opnieuw beginnen gepaard gaan. Gaat het om een doorstrepen en vergeten van het oude? Of is veeleer een integratie van en verzoening met het oude vereist? Impliceert opnieuw beginnen anders handelen? Of betekent het vooral anders gaan kijken naar dat wat al lang geleden begonnen is?

Bazarow

Zo vaak is er immers niet iets nieuws onder de zon. Zolang we ons leven telkens weer als nieuw onder de zon kunnen laten verschijnen, hoeft dat besef ons echter niet te verlammen.

Eerder verschenen in Intermediair

Marli Huijer & Reinjan Mulder,