Zaterdag, 9 oktober, 2021

Geschreven door: Gaasenbeek, Leontine
Recensie door: Groot, Denise de

Oppasser voor een dag

“Straks eten de dieren elkaar nog op!”

[Recensie] Oppasser voor een dag is geschreven bij het thema van de Kinderboekenweek 2021 ‘Worden wat je wil’ en gaat dus over beroepen.

Veel kinderen weten al antwoord te geven op de vraag: “Wat wil jij later worden?” Ook al zijn dat vaak ideaalbeelden en klopt dat niet altijd met de uiteindelijke werkelijkheid. Maar wat nou als je niet weet wat je later wil worden? Dat heeft Pleun. Pleun kan niet kiezen, want er zijn zoveel leuke beroepen.

Als Pleun van huis loopt, komt ze langs de dierentuin. Daar hoort ze vreemde geluiden en besluit ze naar binnen te gaan. Tot haar grote schrik ziet ze dat alle dieren loslopen. Dat kan natuurlijk niet! Binnen een paar seconden verandert Pleun in een dierenoppasser, want de echte dierenoppasser Jaap is nergens te bekennen. Als dierenoppasser is het hard werken. Pleun moet de dieren terug naar hun kooi brengen, stinkende dieren wassen, en ook nog alles opruimen.

Verder gaat het verhaal niet echt in op het echte werk dat te doen is in een dierentuin. Opzich is dat niet erg, maar als boek voor de Kinderboekenweek had ik dat wel leuker gevonden. Er wordt verder namelijk ook niet in gegaan op andere beroepen.

C2W

Het boek is geschreven en geĂŻllustreerd door Leontine Gaasenbeek. Zij illustreert haar boeken digitaal. Ze heeft gestudeerd op de modevakschool, maar heeft nog nooit een tekenopleiding gevolgd. Kenmerkend aan haar illustraties is haar kleurgebruik. Haar illustraties zijn, ook in dit boek, heel kleurrijk. Het enige wat ik jammer vind aan de vormgeving van dit boek is het lettertype gebruik. De letters zijn of zwart of wit, afhankelijk van de achtergrond en soms zit er een kader omheen. Ik snap dat dit bedoeld is, zodat het beter te lezen is maar het leidt mij persoonlijk een beetje af.

Ik vind Oppasser voor een dag een aanrader om aan te schaffen, maar zou hem niet persé gebruiken om kinderen tijdens de Kinderboekenweek kennis te laten maken met beroepen.  

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles