"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Papyrus

Woensdag, 6 april, 2022

Geschreven door: Irene Vallejo
Artikel door: Bert Overbeek

De geschiedenis van de wereld in boeken

[Signalering] In haar briljant vertelde boek Papyrus schrijft classica Irene Vallejo de geschiedenis van het geschreven woord in de antieke wereld. De uitvinding van het alfabet komt daarbij evenzeer aan bod als het ontstaan van de boekhandel, de literaire canon, de school, de bibliotheek en natuurlijk het boek. Centrale rol speelt de bibliotheek van Alexandrië, die zou zijn voortgekomen uit de kosmopolitische droom van Alexander de Grote.

Dit kosmopolitisme zou ook ten grondslag hebben kunnen liggen aan het besluit van de Romeinse keizer Caracalla alle vrije inwoners van het Romeinse rijk het burgerrecht te verlenen. Want de Romeinse identiteit werd mede gevormd door gemeenschappelijke, in boeken overgedragen verhalen: “Nooit eerder had er een dergelijke gemeenschap van lezers bestaan die zich uitstrekte over meerdere continenten en werd verenigd door dezelfde boeken.”

Vallejo’s interpretaties zijn af en toe zeker discutabel. Maar haar breed uitwaaierende perspectief en haar hartstochtelijke pleidooi voor de cultuur van het boek en de literatuur zijn alleszins de moeite van het lezen waard.

Archeologie Magazine

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine