Zaterdag, 29 mei, 2021

Geschreven door: Mous, Mirjam
Meijer, Marja
Artikel door: Groot, Denise de

Pas op voor de fluistervaar!

ā€œEen fluistervaar vangen is geen kleinegeit!ā€

[Recensie] Pas op voor de fluistervaar! is een leuk leesboek voor kinderen vanaf tien jaar met veel actuele gebeurtenissen erin verwerkt. Het boek verwijst op een humoristische wijze naar de pandemie waar we momenteel inzitten. Er komen persconferenties in voor, de namen van de ministers lijken erg op onze eigen ministers. Kinderen moeten thuis scholing volgen en mensen moeten zo veel mogelijk vanuit huis werken. Het verhaal is totaal anders dan onze pandemie, maar deze knipogen naar onze huidige situatie maken het herkenbaar.

Daniƫlle is alleen thuis als er een vreemde man langskomt die een pakketje in haar huis wil verstoppen. Het is niet zomaar een pakketje, nee het gaat om de zeldzame fluistervaar! Daniƫlle moet even op deze gevaarlijke vogel passen. Dat klinkt allemaal heel leuk en gezellig, totdat de fluistervaar ontsnapt met alle gevolgen van dien.

Mirjam Mous heeft veel kinderboeken op haar naam staan en dit is Ć©Ć©n van de nieuwste toevoegingen. Van kinds af aan wist Mirjam dat ze schrijver wilde worden, maar eerst werd ze juf. In 1998 kwam toch echt haar eerste boek uit, waarop vele anderen volgden.

In het boek zitten veel woordgrapjes waardoor je hardop moet lachen. De opa van Daniƫlle verzint namelijk zelf woorden die heel toepasselijk zijn op de situatie. Ook zorgt de fluistervaar ervoor dat de mensen allerlei gekke dingen doen. Zo is een juf schoolziek en denkt een jogger dat ze de koningin is.

Sociologie Magazine

Het boek bevat kleine illustraties met Ć©Ć©n kenmerkende kleur, namelijk geel. Je moet van deze stijl houden. De illustraties zijn gemaakt door Marja Meijer. Zij is afgestudeerd aan de kunstacademie en werkt vaker samen met Mirjam Mous.

Het verhaal volgt in een razendsnel tempo. Daardoor is dit boek geschikt voor kinderen. Zelf vond ik het wel een beetje jammer, want ik miste wat achtergrondinformatie over sommige personages. De gebeurtenissen volgen zich zo snel achter elkaar op, waardoor ik soms de spanning wat miste.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles