Zaterdag, 14 september, 2019

Geschreven door: Brillens, Ruth
Artikel door: Alem, Katelijne van

Pauwtje Pio en de kriebelbeestjes

‚ÄėZou je graag aan de waterkant willen wonen?‚Äôvraagt hij

De auteur

[Recensie] Ruth Brillens is leerkracht in Alsemberg en brengt met de serie van Pauwtje Pio haar eerste boeken uit. Inmiddels schreef ze ook Ridder Milan en de draak.

De illustrator

Rik de Wulf is een ervaren illustrator, hij illustreerde ook de Lotta-boeken. Hij tekent al zijn hele leven en is autodidactisch kunstenaar, striptekenaar en auteur.

Bazarow

Verhaal

Pauwtje Pio plukt bloemen en maakt zo per ongeluk het huisje van het lieveheersbeestje stuk. Natuurlijk wil hij het arme beestje daarna helpen om een nieuwe plek te vinden. Samen gaan ze langs bij de mieren, de bijen, de spin en andere kriebelbeestjes. Maar het lieveheersbeestje voelt zich maar op één plek echt thuis…

Een vriendelijk verhaal over insecten en hun huisjes.
En over het helpen van je allerkleinste vriendjes.
Voor lieveheerslezertjes vanaf 4 jaar.

Insecten

In het verhaal komen allerlei insecten langs en zie je waar ze wonen. Zo kijken we naar het web van de spin en zien we het huisje van slak op zijn rug. Ken jij alle insecten en weet je waar ze wonen? Een heerlijk boek om dit te kunnen ontdekken.

Huis

Een ander onderwerp wat je met kinderen zou kunnen uitwerken is hun eigen huis. Waar wonen ze, waar zouden ze graag wonen en wat vinden ze fijn in hun kamer? Aan het eind van dit verhaal zien we een prachtig insectenhotel, misschien kunnen de kinderen dit ook gaan maken in hun eigen tuin of de tuin waarin ze spelen bij school? Het kan erg leuk zijn om te zien welke dieren er in het insectenhotel gaan wonen!

Vormgeving

Een vrolijk en speels boek, waar kinderen veel uit kunnen leren. De illustraties zijn helder en lief, de dieren komen er heel mooi in naar voren.  Het boek oogt wel wat zomers, het is nu in augustus uit gekomen. Persoonlijk zou ik het dan weer eerder voorlezen in het voorjaar. Het helpen van vriendjes wordt mooi uitgewerkt, door de fijne tekeningen zien kinderen ook hoe fijn het kan zijn als je geholpen wordt.


Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles