"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Percy Jackson en de Olympiërs 1 - De bliksemdief

Zaterdag, 27 oktober, 2018

Geschreven door: Rick Riordan
Artikel door: Joost Zuijderduijn

Moderne avonturen met de Griekse goden

[Recensie] De Bliksemdief is het eerste deel van een spannende serie waarin de Griekse mythologie een grote rol speelt. Percy Jackson is een twaalfjarige jongen met ADHD en dyslexie, waardoor zijn schoolleven erg moeilijk verloopt. Wanneer Percy met zijn klas naar een museum gaat, wordt hij aangevallen door zijn wiskundelerares, die een monster blijkt te zijn! Het wordt erg gevaarlijk voor Percy want, wat blijkt, hij is een halfgod. Alle mythes en legenden die er zijn over de Griekse goden zijn allemaal echt! Percy’s vriend Grover, een sater (half mens, half geit) helpt hem om naar Kamp Halfbloed te gaan, een zomerkamp voor kinderen die een god als ouder hebben. Maar dan wordt Percy’s moeder ontvoerd door een minotaurus en doet Percy er alles aan om haar te redden. Eenmaal aangekomen op het kamp komt Percy erachter dat hij ook nog eens de zoon is van de zeegod Poseidon, en dat er problemen zijn bij de goden. De bliksemschicht van Zeus is gestolen en Zeus verdenkt Percy van de diefstal. Percy, Grover en Annabeth (een meisje dat op Kamp Halfbloed zit en de dochter van Athena is) moeten binnen tien dagen, voor de zomerzonnewende, de bliksemschicht zien te vinden, want anders zal er een oorlog tussen de goden plaatsvinden die de hele wereld kan verwoesten…

Rick Riordan heeft de Griekse mythes perfect verwerkt in zijn verhaal en er een moderne draai aan gegeven. Om deze boeken leuk te vinden, hoef je geen expert te zijn op het gebied van Griekse mythologie. Veel Griekse goden en mythes worden namelijk goed uitgelegd.

Het boek is makkelijk te lezen, er zit een prettige vaart in en in elk hoofdstuk is er wel wat actie. Ook bevat het boek veel droge humor en zijn er genoeg leuke wendingen in het verhaal. Er zijn veel leuke (mythologische) personages waardoor je dit boek met plezier leest. Dit boek kunnen twaalfjarigen lezen, maar ook mensen die een stuk ouder zijn, zullen dit boek kunnen waarderen. Het is soms jammer dat de hoofdstukken niet wat langer zijn, want sommige gebeurtenissen konden naar mijn mening wat gedetailleerder worden beschreven. De namen van de hoofdstukken geven soms ook een hint naar de inhoud van het hoofdstuk, en zelf vind ik dat erg leuk gedaan. Het einde maakt je erg nieuwsgierig naar het volgende boek van de serie, De Zee van Monsters. Oftewel, een geslaagd begin voor deze serie!


Eerder verschenen op www.youngadultbooks.nl

Boeken van deze Auteur:

De toren van Nero

De tombe van de tiran