Zaterdag, 5 september, 2020

Geschreven door: Haagmans, Tamara
Artikel door: Mourik, Paula van

Plankenkoorts

Een liefdevol verhaal over familie en je droom volgen

[Recensie] Hoofdpersoon in Plankenkoorts is de zesentwintig jarige Mara van Kooten. Toen ze vijftien jaar was zijn haar ouders naar het buitenland vertrokken en bleef Mara bij haar opa en oma achter die haar een fijne jeugd hebben gegeven. Nu Mara volwassen is woont ze nog steeds bij haar grootouders in huis en werkt ze zelfs in hun winkeltje.

Het verhaal begint wanneer een grote groep mensen het kleine winkeltje bestormen. Ze zijn op zoek naar iets maar kunnen het niet vinden en halen de hele winkel overhoop. Mara is op dat moment niet aanwezig en wanneer haar opa haar in paniek belt,  weet ze niet hoe snel ze terug moet. Met veel moeite lukt het Mara om iedereen uit de winkel te krijgen. Ook haar opa wordt door Mara naar huis gestuurd om van de schrik bij te komen. Maar Mara is nog niet alleen in de winkel of er meldt zich weer een bezoeker in het winkeltje. En deze mysterieuze klant krijgt ze er niet zomaar uit…

Plankenkoorts is een feelgood verhaal om heerlijk bij weg te dromen. Het verhaal leest lekker vlot weg en blijft boeiend van begin tot eind. Leuk is dat je al lezende niet weet welke kant het op gaat, dat blijft tot het laatst toch wel de vraag. Plankenkoorts is zeker niet voorspelbaar!

Zoals de zeer vrolijke cover al een beetje prijsgeeft, draait het in dit boek om de liefde. Vooral de liefde die Mara voelt voor haar opa en oma voert de boventoon. Omdat haar oma dement is, voelt Mara het als haar plicht om voor haar grootouders te zorgen. Zij hebben immers ook voor Mara gezorgd toen haar ouders vertrokken. De ondersteuning die Mara hen nu geeft belet haar wel in haar eigen ontwikkeling. Mara had haar toekomst anders gezien, maar de ziekte van haar oma gooit roet in het eten. Desondanks voelt Mara het niet als een opgave om haar grootouders te ondersteunen. De liefde die zij voor haar opa en oma voelt spat van de bladzijdes af.

Archeologie Magazine

Favoriete personage in het boek is toch echt wel opa. Knap hoe Tamara Haagmans  hem zo levensecht heeft weten neer te zetten. De ene keer als een broze oude man die niet weet wat hij met de invasie in zijn winkel aan moet en de andere keer als een lieve zeer zorgzame opa die zijn volwassen kleindochter verwent met een beker warme chocolademelk. Als kind kan je je geen betere opa wensen!

Plankenkoorts is doorspekt met humor en dat begint al op pagina twee als Mara zich bedenkt dat als ze een brandblusser had ze al die mensen zo naar buiten zou spuiten. Zeer beeldend geschreven, je hoeft geen moeite doen om het voor je te zien.

Behalve veel humor bevat Plankenkoorts ook een aantal serieuze ondertonen. Zo is daar de ziekte van haar oma en de ouders van Mara die tijdelijk zijn teruggekomen en de band met hun dochter willen aanhalen. Maar ze zijn Ć©Ć©n ding vergeten: Mara is inmiddels volwassen en kan voor zichzelf denken.

Plankenkoorts is een fijn, vlot lezend boek van eigen bodem en met  personages die je niet snel zal vergeten.


Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles