Maandag, 25 juni, 2018

Geschreven door: Ommen, Erik van
Artikel door: Jordaan, Theo

Poldervogels

[Recensie]  Poldervogels is een uitstekend nieuw vogelboek van de bekende Nederlandse vogeltekenaar Erik van Ommen. Van Ommen is één van de allerbekendste vogeltekenaar van Nederland. In de loop van de jaren is er al een aantal prachtige boeken met mooie tekeningen van zijn hand verschenen. In Poldervogels besteed Eik van Ommen aandacht aan de vogels die hij tegenkomt in de polders die net ver van zijn atelier te vinden zijn. De vogels die hij ziet legt hij een jaar lang vast met verschillende technieken.

Uiteraard zijn in Poldervogels mooie aquarellen te vinden die bij de volgers van Erik van Ommen wel bekend zijn. Daarnaast zijn er bijzonder mooie penseeltekeningen en houtsnedes te vinden waarvoor Erik van Ommen zich heeft laten inspireren op Japanse technieken. Bijzonder aan deze Japanse technieken is dat deze in een keer goed op het rijstpapier gezet moeten worden. Foutjes kunnen niet gecorrigeerd worden. De kunst van het weglaten is door Erik van Ommen in Poldervogels tot in de perfectie doorgevoerd. De korte teksten van Erik van Ommen waarin hij vertelt over zijn ervaringen met de verschillende vogels in de polders die hij heeft ge√Įllustreerd met aquarellen vervolmaken het boek. Poldervogels is een prachtig en rijk vogelboek dat inspireert om er zelf op uit te gaan.

Van de achterflap: “Poldervogels schetst het vogelleven in de zomerpolders. Het startsein voor Erik van Ommen was de melding van een paartje zeearenden dat in januari 2017 een nest bouwde in de polder. Deze imposante roofvogels zijn de rode draad in het verhaal geworden. Daarnaast schilderde hij de talrijke andere vogels die in de polder te zien waren, voor het grootste deel op locatie en niet in het atelier bijgewerkt. Kou, hitte, regen en wind maken het buitenwerken soms tot een kwelling, maar alleen in het veld kan hij op zoek gaan naar de essentie, dat wat hem inspireert bij het zien van een vogel. Het werk aan dit boek werd begin augustus afgesloten met het uitvliegen van de jonge zeearend. Tijdens zijn verblijf in Japan heeft Erik van Ommen de zeggingskracht en de schoonheid van het schilderen met inkt op rijstpapier leren waarderen. Deze directe manier van werken, zonder te kunnen corrigeren of voor te schetsen met potlood, benadrukt voor hem de vluchtigheid van de vogel. Zijn penseeltekeningen zijn afgeleid van deze Oosterse, meditatieve manier van werken. ‘Geniet van de vogels, omarm de suggestie en hou van de streken.'”

Trouw

Eerder verschenen op Allesoverboekenenschrijvers.nl