Zaterdag, 9 januari, 2021

Geschreven door: Lisdonk, Ad van de
Artikel door: Mourik, Paula van

Prachtig gebroken

Het duizelt van de personages in vrouwelijke actiethriller

[Recensie] Kennedy Lincoln geniet van een welverdiende vakantie in Zuid-Frankrijk.¬†¬†Als zij een markt bezoekt wordt ze omvergelopen door een gewonde man. In gebrekkig Engels zegt hij tegen haar dat ze ‚Äėhem¬ī met haar leven moet verdedigen en dat zij het lot van de wereld in handen heeft. Daarna verdwijnt de man in de menigte.¬†

De man heeft iets in haar tas gestopt. Ze is in het bezit gekomen van een wapen dat zowel regeringen als terroristen in handen willen krijgen. Vanaf dat moment is het gedaan met de rustige vakantie en begint voor Kennedy een strijd op leven en dood. 

In 2013 verscheen de eerste thriller van Ad van de Lisdonk  (1964), Het Amazoneverbond. Zijn thrillers onderscheiden zich door hun filmische stijl. Dat geldt ook voor Prachtig gebroken. Mede door de korte hoofdstukken leest het verhaal vlot.

Tijdens haar vlucht doet Kennedy verschillende plaatsen aan, zoals Rome en Beiroet. Hoe spannend het verhaal ook is, als lezer krijg je er toch een beetje een vakantiegevoel van. 

Wandelmagazine

In Prachtig gebroken komen vrij veel personages voor. Soms wist ik niet meer wie nu wie was. Kennedy wordt neergezet als een stoere, krachtige vrouw die voor niks en niemand terugdeinst. Dat maakt haar personage soms ongeloofwaardig. Het vleugje romantiek dat de auteur aan het verhaal toevoegt maakt dit enigszins goed. 

Liefhebbers van auteurs als Dan Brown en Jeroen Windmeijer zullen Prachtig gebroken wellicht waarderen, vanwege de mystieke en religieuze aspecten. Doordat de hoofdpersoon een vrouw is die zich bezighoudt met typisch vrouwelijke dingen, zoals haar uiterlijk en kleding, is Prachtig gebroken voor de vrouwelijke lezer wellicht ook de moeite waard.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles