Donderdag, 27 februari, 2020

Geschreven door: McCormack, Catherine
Artikel door: Veen, Evert van der

Kijk omhoog

Prachtige koepels, gewelven en plafonds

[Recensie] Dit boek richt onze blik naar boven in gebouwen. Aan de afwerking van koepels, gewelven en plafonds is dikwijls veel zorg besteed: fraaie voorstellingen met de nodige symboliek, soms ingetogen dan weer uitbundig en bijna overweldigend van karakter. Een en ander heeft ook alles te maken met de stijlperiode van het desbetreffende gebouw.

Een inleidend hoofdstuk staat stil bij de symbolische betekenis van het dak van een gebouw; aan de interieurzijde is het ‘de hemel die we invullen’.

Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken: religie, cultuur, macht en politiek. De grenzen tussen macht en politiek zijn vloeiend, al ligt er in het deel macht wellicht wat meer nadruk op de prestigieuze uitstraling van het gebouw: het is bedoeld om van de rijkdom van de bewoner te getuigen en wil indruk maken op anderen.

Vele bekende gebouwen passeren de revue en degene die het nodige heeft gereisd en daarbij aandacht aan kunst en cultuur heeft besteed, zal ongetwijfeld een en ander in het echt hebben gezien. Het fotowerk is royaal van afmeting en ook van fraaie kwaliteit maar de échte beleving is natuurlijk het gebouw met eigen ogen zien en dan de ruimtelijkheid ervan ondergaan.

Archeologie Magazine

In het hoofdstuk Religie komen onder andere in beeld een doopkapel in Ravenna met schitterende mozaïeken, de Sagrada Familia in Barcelona, het levenswerk van Gaudi dat inmiddels – eindelijk – zijn voltooiing nadert, de koningsmoskee Isfahan in Iran en de Sixtijnse kapel in het Vaticaan met de schepping van Adam door Michelangelo.

In het hoofdstuk Cultuur is er aandacht voor onder andere de Opéra Garnier in Parijs, deels door Chagall vervaardigd, een aanbouw van het Louvre uit 2010: Salle des Bronzes met een opvallend blauw plafond dat voor een bijzonder effect zorgt in deze zaal. Interessant is het feit dat de inspiratiebron voor dit plafond zich in de Scrovegni kapel in Padua bevindt. Bijzonder in dit hoofdstuk zijn de metrostations in Zweden, daterend uit de jaren 1950 -1970. Fraai is het Uffizi museum en het goed dat hier de aandacht op wordt gevestigd want de gemiddelde bezoeker zal meer naar de wanden en dat is ook wel begrijpelijk gezien de rijkdom aan kunst die zich hier bevindt. Opvallend is het plafond van het Bellago hotel en casino in Las Vegas, wel passend in deze omgeving….

In het hoofdstuk Macht is het Alhambra in Granada, Spanje opgenomen evenals het Topaki paleis in Istanbul.

In het hoofdstuk Politiek is het museum van de revolutie in Havana, Cuba, vermeldenswaard. Van heel andere orde zijn het Dogenpaleis in Venetië en het Capitool in Washington

Het boek is uitgegeven op royaal formaat zodat de foto’s goed tot hun recht komen. Een fraai boek voor de liefhebber van kunst en architectuur.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles