Zaterdag, 11 mei, 2019

Geschreven door: Freeman, Mylo
Artikel door: Pontororing, Rita

Prinses Arabella in het museum

Onder een spin doorlopen, stippen tellen en nog veel meer

[Recensie] Prinses Arabella in het museum is het 12de deel uit de serie waarbij de prinses centraal staat. Dit deel is een prentenboek maar ook een kinderkunstboek voor hele jonge kinderen. Dan zijn de illustraties natuurlijk heel belangrijk. Nou, die zijn heel aantrekkelijk en kleurrijk.

Er worden veel kinderen afgebeeld, vriendjes en vriendinnetjes van de prinses. Allemaal een kroontje op het hoofd. Ze zijn samen een dag uit; naar het Prinses Arabella museum.

In het museum wordt bij de kunstwerken verteld over een activiteit die de kinderen ondernemen. De spin van Louise Bourgeois, een spin om niet bang voor te zijn, immers je kunt er onder door lopen. Een andere activiteit, stippen tellen op de pompoen van de Japanse Yayoi Kusama.

Het beschilderde vrouwenbeeld van Niki de Saint Phalle brengt een van de kinderen op het idee om allemaal te gaan staan als standbeeld. Prinses Arabella  gekleed in een jurk met Mondriaankleuren verdwijnt als het ware in Victory Boogie Woogie.

Bazarow

Op de schilderijen valt er heel veel te ontdekken voor de kinderen. De schilderijen bekijken ze, voorzien van commentaar. Namen van kunstenaars worden niet genoemd. De activiteit rondom een kunstwerk is belangrijk.

En dat is zo leuk aan dit boek. Een museum wordt gepresenteerd als een bezoek waarbij je actief kunt zijn. Waar wat te ontdekken valt, waar je je over kunt verwonderen, waar je plezier kunt hebben. Een prentenboek om regelmatig te pakken zodat een uitje naar een museum als een leuk uitje wordt gezien. En wat bij een uitje hoort, iets lekkers eten in het museum wordt niet vergeten. Volwassenen geeft het een idee hoe je ook met hele jonge kinderen een museum kunt beleven. Een poster van alle kunstwerken is bijgevoegd, wat heel fijn is.

Enkele kunstwerken uit dit boek zijn nog te zien. De spin van Louise Bourgeoiis is te bewonderen in de Rijksmuseumtuinen (25 mei t/m 3 nov. 2019). De werken van de Japanse Yayoi Kusama, zijn te zien in museum Voorlinden, t/m sept 2019. Victory Boogiewoogie van Mondriaan, Gemeentemuseum in Den Haag.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles