Zaterdag, 19 januari, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

Promille

De gevaren van alcohol

[Recensie] Angela houdt niet zo van feesten, maar wanneer ze in contact komt met nieuwe oudere vrienden, begint ze te drinken en loopt het flink uit de hand. Angela drinkt steeds vaker en ze is niet van plan om te stoppen. Haar ouders hebben niks door en ze zorgt ervoor dat ze niet betrapt wordt, maar dan wordt ze met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht omdat ze teveel alcohol op had…

Helen Vreeswijk staat bekend om haar realistische verhalen over misdaad en ik wilde graag een poging wagen aan deze boeken. Vreeswijk heeft zelf gewerkt bij de politie en daardoor zijn haar verhalen op waarheid gebaseerd. Ook dit verhaal heeft veel gelijkenissen met de werkelijkheid, waardoor haar boeken als schokkend kunnen worden ervaren.

Promille begint met het feit dat dit boek redelijk waargebeurd is. Er zijn wel wat aanpassingen gemaakt om het verhaal meer spanningen te geven, maar voor de rest is het heel realistisch. Dit maakte sommige stukken in het verhaal heel bijzonder, ik kan me haast niet voorstellen dat zulke dingen daadwerkelijk gebeuren! Je leest het verhaal van Angela die steeds meer aan de alcohol raakt. Je kan met gemak met Angela meeleven en dat terwijl sommige handelingen die ze verricht zo idioot zijn! Als lezer weet je dat het alleen maar fout kan gaan…

De schrijfstijl is heel prettig, het leest vlot en er komen toch genoeg details op de voorgrond. Als lezer ga je met gemak door het boek heen en hoewel de verhaallijn wat voorspelbaar is (aangezien je van tevoren weet waar het over gaat), heeft het verhaal me toch een aantal keer verrast, Angela weet op slinkse wijze alle alcohol verborgen te houden. Dit boek kan veel jongeren aan het denken zetten over alcoholgebruik en hoe gevaarlijk het wel niet kan zijn als je op jonge leeftijd al veel drinkt.

Trouw

Wat me ook erg opviel, waren de hoofdstukken die gaan over de werknemers van het politiebureau. Helen is zelf een personage in haar boeken en daardoor volg je naast Angela, ook het personeel die criminaliteit opspoort. Beide verhaallijnen zijn goed met elkaar verweven, het is indrukwekkend om te zien dat Helen Vreeswijk haar eigen leven in het verhaal stopt, ze heeft mijn verwachtingen echt overtroffen met Promille! Ik wil gauw meer boeken van haar lezen, want verhalen over criminaliteit bevallen me enorm!

Eerder verschenen op www.nerdygeekyfanboy.com