"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Prutsers en pechvogels

Zaterdag, 19 september, 2020

Geschreven door: Tosca Menten, Jozua Douglas, Geert Gratama
Artikel door: Denise de Groot

“Beter goed geprutst, dan slecht gemutst”

[Recensie] Woensdag 30 september begint de Kinderboekenweek van 2020. De Kinderboekenweek is sinds 1955 een ‘week’ die tien dagen duurt ter promotie van kinderboeken. Op basisscholen wordt er veel aandacht aan besteed en ook zijn er diverse activiteiten in bibliotheken en boekwinkels. Dit jaar is het thema: En toen?

Dit thema neemt je mee in de geschiedenis van andere werelden.

Geschiedenis is een divers vak en kan over vele onderwerpen gaan. Ridders, dino’s en romeinen zijn onderwerpen die jonge kinderen vaak interessant vinden. De auteurs Tosca Menten en Jozua Douglas pakken het in het boek Prutsers & Pechvogels anders aan en kiezen voor meerdere onderwerpen. In deze verhalen spelen niet de helden of de beroemdheden een rol, nee in tegendeel. Dit verhaal gaat over allerlei rampen die zich afspelen in een andere tijd.

Een boek dat bestaat uit meerdere verhalen bestaat vind ik als leerkracht vooral leuk om voor te lezen. Je kunt dan elke dag één verhaal voorlezen. Prutsers & Pechvogels bestaat uit een reeks grappige verhalen. Zo komen we in de pruikentijd terecht en lezen we over kwakzalvers. Tosca Menten en Jozua Douglas hebben er voor gekozen om het boek vorm te geven als museumgids. Elk verhaal heeft een eigen pechvogel die wordt bijgestaan door een echt portret met jaartal. Net zoals in een echte museum. Dit vind ik een leuk detail.

Boekenkrant

Tosca Menten en Jozua Douglas staan bekend om de humor in hun boeken. Dat vind ik in deze boeken wat minder duidelijk. Wat ik wel heel leuk vindt is dat ze er voor gekozen hebben om pauze bladzijden in te schatten. Op deze bladzijde moet je even pauze nemen en dan staat er een tip hoe je je pauze kunt vullen. Ideaal voor kinderen!

Aan het einde kun je de auteurs beter leren kennen door middel van een interview. Zij antwoorden hoe passend ook, vragen over de geschiedenis.

De illustraties van Geert Gratama zijn mooi vormgegeven en passen goed bij het verhaal.

Dit boek is zeker een leuke toevoeging aan de Kinderboekenweek van 2020. Geschikt om voor te lezen vanaf 7 jaar en om zelf te lezen vanaf 9 jaar.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles