Zaterdag, 9 oktober, 2021

Geschreven door: Slaughter, Karin
Recensie door: Stil, Jacqueline

Puntgaaf

Voelbare tragiek rond de vele gezichten van de dood

[Recensie] Puntgaaf is een bundel van vier korte thrillers van de hand van Karin Slaughter. Zij behoeft denk ik geen introductie meer. 

Pam is de hoofdpersoon van het eerste verhaal, haar ex-man John heeft kanker en heeft niet meer lang te leven. Hij wil cryogeen worden ingevroren, zodat hij op een dag kan worden gereanimeerd. Op zijn bankrekening heeft hij miljoenen staan, terwijl hij Pam in hun huwelijk verbood om dure dingen te kopen.  Hun zoon Zack verloren zij al aan de dood. Hun huwelijk kon de problemen niet meer aan. John hield altijd een dagboek bij over zijn wederwaardigheden. Als hij ziek van de hersentumor in zijn ziekenhuisbed ligt, laat hij de dagboeken aan Pam lezen. Dat doet haar enorm schrikken.

Het tweede verhaal gaat over een siamese tweeling. Alles wat zij doen moeten zij samendoen, omdat zij aan elkaar vastzitten.  Ook bijvoorbeeld meisjes versieren en seks. Toch bestaat er een sterke rivaliteit tussen hen. Op een avond neemt Kirk, √©√©n van de twee broers, een vrouw mee uit een discotheek om betaalde seks met haar te hebben.  Dat loopt uit de hand. Hij gaat haar te lijf en zij overlijdt. Dan proberen de jongens het lichaam kwijt te raken. Hoe moet de politie en de rechtbank dit behandelen? Wanneer de ene helft van de tweeling beschuldigd wordt, is de ander dan medeplichtig?  Komt de onschuldige broer dan ook in het gevang? 

Gepakt is het derde verhaal.  Een politieman gaat undercover en raakt betrokken bij een overval op een benzinestation. In plaats van zich als crimineel te gedragen, neemt hij de rol van politie op zich. Hij zet de achtervolging in en weet de overvaller klem te rijden met zijn motor.  De man moet daardoor wel naar het ziekenhuis.  Weet hij het te overleven?  Een aanwezige agent in ieder geval niet.  En wie is de derde persoon die met deze overval te maken heeft?

Bazarow

Het laatste verhaal is het langste van de vier, en ook het ingewikkeldste. Charlie Quinn is een advocate die wordt benaderd door een minderjarig, 16-jarig meisje die haar voogdij wil veranderen. Zij is op dat moment onder voogdij van haar grootouders, maar die maken misbruik van haar geld dat in een fonds zit. Dat geld is bedoeld voor haar studie, maar zij kopen er dure dingen voor. Charlie heeft medelijden met haar en vermoed dat Flora, zoals het meisje heet, ook wordt mishandeld door haar voogden. De aandacht voor Flora opent een beerput vol misdaden.

Die vier verhalen bij elkaar laten iets zien van de vele gezichten van de dood.  Slaughter beschrijft dit in bloemrijke taal. Waar zij de titel aan heeft ontleend kan ik niet echt terugvinden.  Slaughter maakt de tragiek voelbaar en boetseert haar verhalen rond levensechte personen. Mooi boek.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles