"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Puur & lichter

Zaterdag, 29 juni, 2019

Geschreven door: William Cortvriendt
Artikel door: Marlene Bijlsma

Blijf wel zelf nadenken over wat je eet

[Recensie] En zijn er ongemerkt tijdens de vakantie wat kilootjes bijgekomen? Of wil je nu echt gezonder gaan eten? Wat de reden ook is Pascale Naessens en William Cortvriendt beloven dat je door goed te eten slanker kunt worden in hun boek Puur & Lichter.

Puur & Lichter bestaat uit twee delen. In het eerste deel vertelt arts William Cortvriendt, bekend van de televisieserie hoewordje100, wat er mis is met onze huidige voeding. Zodra je over voeding schrijft ontstaat er discussie; er zijn verschillen in wetenschappelijke inzichten, nuances zijn soms ver te zoeken en er is sprake van “belief”. Er staan goede dingen in dit deel en hij legt zaken helder uit, waarbij de geïnteresseerde lezer via de referenties achter in het boek de (wetenschappelijke) bronnen kan bestuderen. Maar dat je lichaam moderne, in de fabriek bereide producten niet volledig herkent of dat zonnebloemolie en maisolie zorgen voor meer ontstekingen en dat bij de verbranding van eiwit en vet de uiteindelijke bijdrage aan de energiehuishouding negatief kan zijn, worden niet met referenties onderbouwd. Dit zijn op zijn minst gezegd opmerkelijke uitspraken.

Als diëtiste opgeleid in de jaren 80 ben ik opgegroeid met de ‘Let op vet’ campagnes en de ontwikkeling van vetarme light producten. Inmiddels weten we dat de vervanging van (verzadigd) vet door snelle koolhydraten geen goed idee is voor je gezondheid. Maar het is te kort door de bocht om dan te claimen dat verzadigd vet uit bijvoorbeeld kokosolie en roomboter dus goed is. Als je verzadigd vet vervangt door onverzadigde vetten levert dat wel degelijk gezondheidswinst op en daarbij is een zekere verhouding tussen omega 3 (vis vetten) en omega 6 (de bewuste zonnebloemolie en maisolie) wenselijk.

Zowel Pascale als William zijn voorstanders van een zeer koolhydraatarme voeding hetgeen niet geheel onomstreden is. Professor Fred Brouns van de Universiteit Maastricht (UM) concludeert dat het prima is om de inname van koolhydraten wat te verminderen, maar een forse vermindering beter te vermijden (volledige publicatie). Dus lees deel 1 van Puur & Lichter met enige nuance in je achterhoofd; overal waar te voor staat, of het nu te veel of te weinig is, is niet goed.

Hereditas Nexus

In deel 2 geeft Pascale Naessens recepten voor de uitgangspunten van William Cortvriendt. Dit is het echte kookboek gedeelte met heerlijke groenterijke en visrijke gerechten. Brood, pasta, rijst en aardappelen zul je vergeefs zoeken, maar vast niet missen in de recepten. Soms wordt bloemkoolpuree gebruikt, knolselder of broccolipuree en een enkele keer quinoa (officieel geen graan).
De ontbijtgerechten bestaan uit fruit, noten & zaden en zuivel met vaak ook hartige gerechten (spek met avocado en portobello, spinazie, rode biet & ei). Verder lekkere tussendoortjes, aperitieven en lunches waar vis, schaal- en schelpdieren en avocado een prominente rol in spelen.

Tijdens het diner zul je hier en daar misschien de aardappels missen, zoals bij de chateaubriand met gebakken bloemkool, maar ook in dit hoofdstuk voornamelijk smaakvolle gerechten als kip met curry en gegrilde zalm met spinazie. Opnieuw veel vis, waar we sowieso meer van zouden moeten eten, en ook kaas als feta en halloumi worden veelvuldig gebruikt. De desserts blijven beperkt tot chocoladerecepten en vruchtentoetjes.

Mocht je op zoek zijn naar inspiratie voor koolhydraatarme recepten dan zit je met Puur & Lichter goed. Ook om vaker vis op het menu te zetten biedt Puur & Lichter goede mogelijkheden.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur: