Zaterdag, 3 juli, 2021

Geschreven door: Debbau,, Bart
Artikel door: Imbert, Saskia

Rauwkost

Een vette knipoog naar de sterrenstatus van tv-koks

[Recensie] Tv-kok Wout Dumoulin keert huiswaarts na de opname van de duizendste aflevering van Wout kookt. Hij wordt in de ondergrondse garage echter ontvoerd en later dood aangetroffen in een leegstaand pand in Leuven. In zijn linkerhand een pollepel, in zijn rechterhand een eierklutser. Een mooi gepresenteerd gerechtje van kabeljauw met aardappelpuree en lenteworteltjes is naast het lijk achtergelaten. En de autopsie brengt nog een eigenaardigheid aan het licht.

Is de dader een ontevreden klant, een hevige bewonderaar die zijn held vermoordt, een jaloerse collega, of toch zijn vrouw? Als de speurders een aanknopingspunt in het kookboek van Vincent Lambrecht vinden, komt het onderzoek in een nieuw daglicht te staan. Wat heeft deze collega-kok met de moord te maken?

Rauwkost¬†is het zesde deel in de reeks met John Leyssens als hoofdrechercheur en Mieke Van Cattendyck als rechercheur. Het speurders duo wordt ge√Įntroduceerd tijdens een etentje. John en Mieke zijn niet enkel collega‚Äôs, maar vormen ook een koppel. En dan zijn er ook nog de schalkse inspecteurs Fred en Jos.¬†

In de hoofdstukken met schuin lettertype volgt de lezer de gedachten van de dader, die blijkbaar in tweestrijd is met zichzelf. Veel wijzer werd ik hier niet van. 

Geschiedenis Magazine

Bart Debbaut heeft zijn personages goed getypeerd, hun karaktertrekken komen mooi tot uiting. Zo is John Leyssens arrogant en sarcastisch, maar de lezer leert ook zijn gevoelige kant kennen. Het priv√©leven van Mieke en John is goed verweven in Rauwkost. Mieke is 22 jaar jonger, en dat zorgt voor problemen met Tine, de dochter van John. 

Rauwkost is vlot leesbaar, zeker niet te moeilijk of te ingewikkeld. Voor mij primeerde de sfeerschepping zeker boven het misdaadverhaal. Eerder een amusant en luchtig verhaal. Een vleugje humor, zoals de culinaire woordgrapjes en subtiele hints naar de kookprogramma‚Äôs en hun chef-koks. ‚ÄėIk heb al veel meegemaakt, maar dit is geen dagelijkse kost.‚Äô

Echt spannend wordt het pas naar het einde toe. Maar niet te gruwelijk of bloederig. Ik zag lekkere gerechtjes passeren, varkenswangetjes met risotto van bospaddenstoelen en rozemarijn komen hier zeker eens op het menu.

Ook de vette knipoog naar de culinaire wereld, waar het vaak draait om status en sterren, en om tv-programma‚Äôs en kookboeken is best plezant. 

Dat Bart Debbaut een goede hobbykok is, daar twijfel ik zeker niet aan! Ook mooi dat zijn andere hobby, klassieke muziek, in het verhaal aanwezig is, met de namen Dumoulin, Wellens, Lambrecht en Vansevenant. Leuk bedacht.

Eerder verschenen op Perfecte Buren