Zaterdag, 18 juli, 2020

Geschreven door: Zwijgers, Tineke
Artikel door: Veen, Evert van der

Reishandboek Luxemburg

Rijk aan cultuur en natuur

[Recensie] In de serie handzame boekjes voor toeristen ‘Reishandboeken’ verscheen dit deel over het groothertogdom Luxemburg dat sinds 1890 als zodanig bestaat. Ook dit boekje is van een dusdanig formaat dat het gemakkelijk kan worden meegenomen. Het nadeel is dat het lettertype tamelijk klein is waar oudere lezers wellicht wat moeite mee hebben.

Het boekje is helder opgezet en bevat onder andere Achtergronden, Praktische informatie, Bezienswaardigheden, Speciale onderwerpen, Een avond/ochtend/middag in/op/met, Wandeltips en Opgenomen kaarten.

Dit kleine land is rijk aan cultuur en natuur zoals deze reisgids laat zien. In vogelvlucht passeert de geschiedenis, die teruggaat naar de tijd van de Romeinse overheersing, de revue. Interessant is het feit dat Luxemburg nog een tijdlang eigendom van de Oranje-Nassaus is geweest. In Ć©Ć©n van de talrijke kaders wordt hier aandacht aan besteed.

Er is aandacht voor religie, accomodaties, mogelijke activiteiten die toeristen kunnen ondernemen. Onder de rubriek ‘Van A tot Z’ passeren komen vele items die voor de reiziger van belang kunnen zijn aan de orde zoals: feestdagen, festivals, klimaat, musea.

Archeologie Magazine

De stad Luxemburg is zeer de moeite waard om te bezoeken vanwege zijn kathedraal, kazematten en vooral met de wandeling langs de bovenstad, het zogenaamde Wenzel-parcours, waarbij de wandelaar een prachtig zicht heeft op de benedenstad die in de diepte ligt. Buitengewoon sfeervol en indrukwekkend! De oude binnenstad behoort tot het Unesco Werelderfgoed.

Het grondgebied van Luxemburg maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van het Ardennenoffensief in 1944. Het museum in Bastogne besteedt hier op indrukwekkende wijze aandacht aan. Er waren 1 miljoen soldaten en ruim 1000 tanks bij betrokken.

Het land heeft een aantal prachtige kastelen zoals die in Vianden (fraai gerestaureerd) en in Bourscheid. Andere hoogtepunten zijn het landschappelijk zeer aantrekkelijke Mullerthal dat Klein Zwitserland wordt genoemd.

De wijnbouw langs de Moezel krijgt aandacht evenals het ‘land van de rode aarde’, een traject waar een stoomtrein rijdt, een mijnmuseum en een mijnwerkersdorp. Het zijn enkele opvallende items die mij aanspraken. Vele sfeervolle foto’s illustreren de tekst en nodigen uit om erheen te gaan.

Vermeldenswaardig is het feit dat Esch-sur-Alzette in 2022 Culturele Hoofdstad van Europa zal zijn hetgeen het toerisme zeker ten goede zal komen. Een aantal bladzijden met Duitse en Franse woorden, begrippen en uitdrukkingen sluit dit boek af. De auteur is freelance journalist en heeft zich gespecialiseerd in reizen en toerisme. Zij leverde diverse bijdragen aan de reeks ‘Wat & Hoe’.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles