Dinsdag, 1 januari, 2019

Geschreven door: Federici, Silvia
Artikel door: Wigger, Angela

Revolution at Point Zero. Housework, Reproduction, and Feminist Struggle

Het huishouden in marxistisch perspectief

[Signalering] Revolution at Point Zero is een compilatie van essays die Silvia Federici schreef vanaf 1974. Sommige teksten zijn al veertig jaar oud, maar hebben (helaas) nog niets aan relevantie ingeboet.

Federici is een van de weinige activisten en wetenschappers die feminisme en marxisme op een overtuigende manier aan elkaar weet te koppelen. Revolution at Point Zero bevat onderzoek en theorievorming over de manier waarop huishoudelijk en sociaal reproductief werk het fundament vormen van kapitaalaccumulatie.

Het is een scherp en radicaal pleidooi¬†om reproductief, affectief¬†en seksueel werk (ja, ook seks is¬†werk!), ouderenzorg en bezit fundamenteel¬†opnieuw te structureren¬†en te herwaarderen. Revolutie¬†begint bij een re√ęle transformatie¬†van de sociale machtsverhoudingen¬†en kan niet beperkt blijven¬†tot het vervangen van politieke¬†leiders.

Federici‚Äôs uitgangspunt is¬†het lichaam van vrouwen en de¬†sociale reproductie bestaande¬†uit het complex aan activiteiten¬†en sociale relaties die nodig zijn¬†om √ľberhaupt betaalde arbeid te¬†kunnen uitvoeren. Federici‚Äôs boek¬†is meer dan een stuk feministische¬†geschiedenis. Het daagt uit¬†tot handelen en veranderen. Het¬†is een pleidooi voor een revolutie¬†naar een nulpunt zonder scheve¬†machtsverhoudingen.

Boekenkrant

Eerder verschenen in De Helling