"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Rijksmuseum kookboek

Zaterdag, 17 december, 2016

Geschreven door: Jonah Freud
Artikel door: Redactie Foodlog

Rijksmuseum brengt kookboek uit

[Signalering] Op initiatief van toenmalige directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum bedachten 50 Nederlandse koks en patissiers originele recepten op basis van 50 typisch Nederlandse ingrediënten, variërend van aardappel tot zeewier. Daarnaast verzamelde culinair journaliste Jonah Freud bij ieder van de ingrediënten een origineel én een modern gerecht. Het resultaat is het ‘ABC van de Nederlandse keuken’, een op speciaal ontworpen papier boek dat zowel de culinaire als de kunstliefhebber op een verrassende manier laat kijken naar gerechten die hij al jaren kent.

Het boek bevat ruim 900 afbeeldingen van items uit het Rijksmuseum die iets te maken hebben met de culinaire geschiedenis van Nederland. Dit varieert van etenswaren op stillevens, tot serviesstukken en keukens uit beroemde poppenhuizen.

Beroemde chefkoks als Jonnie Boer en Robert Kranenborg stelden een recept samen, en uiteraard ontbreekt RIJKS® chef Joris Bijdendijk niet. Ook aanstormende chefs als Jim de Jong en Benny Blisto leverden een bijdrage.

Het Rijksmuseum heeft al een kookboek op zijn naam staan. Bert Natter schreef in 2006 Het Rijksmuseum Kookboek. Hij liet 10 meesterkoks menu’s samenstellen geïnspireerd door de somptueuze eettaferelen van Hollandse meesters uit de 17e eeuw. Die vonden uiteraard ook een plekje in zijn boek.

Heaven

Eerder verschenen op Foodlog.nl


Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “Rijksmuseum kookboek

  1. Het Rijksmuseum kookboek dat ik zojuist heb ontvangen, is een grote teleurstelling! Het is gedrukt op een vresleijk soort doorzichtig papier en de kaft mag geen naam hebben. Slechter dan de gemiddelde paperback. Absoluut flut. Dit boek duurt geen week gebruik in de keuken, mocht je er aan willen beginnen. Er wordt ook niet bij gezegd welke de originele en welke de moderne recepten zijn, dus zoek dat maar uit. Het is duielijk dat het Rijksmuseum nooit eerder een kookboek bij de hand heeft gehad. Eén van de allerslechtste producties die ik hebgezien en zeker niet van het Rijksmuseum had verwacht. Het is en koopje, maar te duur voor wat het kost. Heel Jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur:

Memmisj

Auteur:
Jonah Freud
Categorie(ën):
Kookboeken

De Elisabeth

Rijksmuseum kookboek