"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Roodvonk

Zaterdag, 29 juli, 2017

Geschreven door: Sybold Deen
Artikel door: Johan Klein Haneveld

Complicaties op Mars

[Recensie] Eindelijk weer eens een SF-roman van Nederlandse bodem. En een behoorlijk goede. Om de Chinezen voor te zijn reist een gezelschap van Amerikaanse, Russische en Europese astronauten naar Mars. Hoewel ze verschillende achtergronden hebben en ze elkaars gewoontes niet altijd even goed begrijpen, lukt het ze goed samen te werken. Op Aarde worden ze goed in de gaten gehouden, alhoewel de vluchtleiding vanwege de afstand niet veel anders kan doen dan adviezen geven. Dan gaat er iets mis. Een ruimtepak blijkt verdwenen. En op zoek daarnaar verongelukt een van de ruimtevaarders. Als er ook met hun marsauto geknoeid lijkt te zijn, beginnen de onderlinge spanningen hoog op te lopen … En dan zijn er nog de aanwijzingen van een buitenaardse aanwezigheid op een van de Marsmanen… Dit type verhaal (mogelijke sabotage in de ruimte) is misschien niet zo heel origineel, maar deze roman geeft er wel een eigen draai aan.

In zijn debuutroman Tijdloos voerde Sybold Deen zichzelf op als auteur die zijn vader een hoofdstuk voorlas uit een SF-thriller, die hij nog aan het schrijven was. Dat hoofdstuk heeft hij vervolgens daadwerkelijk tot een nieuw boek uitgewerkt. Een van zijn drijfveren was een alternatief te bieden voor de in zijn ogen al te veel door Hollywoodprincipes gekleurde SF-films van de laatste tijd, met name The Martian. Tegenover het Amerikaanse model van de eenzame held, stelt hij samenwerking. En waar in de films de menselijke vindingrijkheid overal de overhand op kan behalen, blijken er hier toch begrenzingen aan te zitten.

Ik vond het mysterie in dit verhaal goed opgebouwd en spannend, met een onrustbarende ontknoping. De filosofische laag met discussies over onder andere religie, de rol van leven in het universum, en de menselijke natuur, wist me te boeien. Voor zover ik kan beoordelen zit het boek bovendien wetenschappelijk gezien goed in elkaar, van de met tekeningen ondersteunde vluchtschema’s van ruimteschepen tot de grootte van de zon gezien van Mars. Hier geen stormen die een complete basis dreigen weg te blazen (de lage luchtdruk maakt dat de wind heel weinig kracht heeft). Het enige onwaarschijnlijke was dat zoveel geologisch interessante fenomenen zich zo dicht bij het kamp op Mars bevonden: geisers, glazen bolletjes, grotten… Dat droeg echter wel bij aan het idee een interessante rondleiding te krijgen op een andere planeet.

Dat de auteur kennis van zaken heeft, is namelijk duidelijk. Het nadeel hiervan is echter dat heel wat dialogen ervoor dienen informatie over te dragen, en dat de hoofdpersonen aan elkaar zaken uitleggen waar de anderen al lang van op de hoogte zijn, alleen de lezer nog niet. Ik vond de betreffende informatie erg boeiend, maar ik begrijp ook dat dit mensen met wat minder interesse voor feitjes over Mars uit het verhaal kan houden. Verder snapte ik waarom de auteur voor zoveel wisselende perspectieven heeft gekozen – op een aantal plaatsen droeg dit heel erg bij aan de spanning – maar de verschillende vertellers hadden helaas niet elk een duidelijke eigen stijl. De karakters praatten zelfs overwegend op dezelfde manier, of ze nu man of vrouw waren, Rus of Amerikaan. Enige afwisseling tussen de hoofdpersonen, zodat ze wat beter van elkaar te onderscheiden waren, had dit verhaal in mijn optiek naar een hoger niveau kunnen tillen. De hele schrijfstijl is trouwens een klein beetje zakelijk, maar verder is er niks mis mee. Ik vond geen storende fouten die me uit het boek haalden.

Schrijven Magazine

Ik denk zelf dat we in Nederland wel wat meer waardering voor SF kunnen gebruiken. We noemen onszelf een kenniseconomie, maar het genre waarin wordt nagedacht over de consequenties van ontdekkingen en de verantwoordelijkheid die met kennis gepaard gaat, blijft een ondergeschoven kindje. Alleen daarom al juich ik de publicatie van Roodvonk toe. Ten slotte wil ik nog wijzen op de cover en op de illustratie van Danielle Futselaar in het binnenwerk! Beide heel mooi!

Eerder verschenen op Fantastische Vertellingen

Boeken van deze Auteur:

Roodvonk

Auteur:
Sybold Deen
Categorie(ën):
Kookboeken

Roodvonk