Zaterdag, 30 januari, 2021

Geschreven door: Lier Horst, Jorn
Enger, Thomas
Recensie door: Lefebre, Severine

Rookgordijn

Zenuwslopend, maar minder dan het debuut van het schrijversduo

[Recensie] Op oudejaarsavond 2018 wordt Oslo om klokslag twaalf uur opgeschrikt door een explosie. Een van de zwaargewonden is Ruth-Kristine Smeplass, haar dochter Patricia werd tien jaar geleden ontvoerd. Politieman Alexander Blix leidde toen het onderzoek, maar het meisje is nooit gevonden. Journaliste Emma Ramm hoort over de gewonde Ruth, en raakt geïnteresseerd in de cold case, waardoor ze zelf op onderzoek uitgaat.

Met Rookgordijn heeft het Noorse schrijversduo J├Şrn Lier Horst en Thomas Enger wederom een meeslepende thriller neergezet. Het is het tweede boek dat ze samen schreven, en tegelijk ook het tweede deel van de reeks rond Blix en Ramm.

Op het verkeerde been

Plottwisten zetten je meer dan eens op het verkeerde been. Soms wat complex, vooral doordat het politieonderzoek uitgebreid wordt uitgewerkt. Meerdere verhaallijnen lopen in elkaar. Zoals die van het onderzoek naar de bomexplosie. Daarnaast is er de speurtocht naar de ontvoerde dochter. De derde verhaallijn is die het hoofdpersonage Emma Ramm, die heftige emoties uit het verleden probeert te verwerken.

Pf

Wat mist is een verdere uitwerking en verdieping van de personages. Bij Emma is er nog enige evolutie door hetgeen ze in het verhaal meemaakt, maar andere personages blijven oppervlakkig. Wat wel goed gaat is de wat grotere rol van BlixÔÇÖ collega Sofia Kovic, waarbij haar onzekerheid op nieuwe bevoegdheden geloofwaardig is uitgewerkt.

Op geen enkel moment merk je dat dit boek het resultaat is van twee verschillende schrijvers. Rookgordijn leest vlot, waarbij de schrijvers erin zijn geslaagd om de nieuwsgierigheid van de lezer continu te prikkelen. Maar misschien waren mijn verwachtingen net iets te hoog. Het verhaal is spannend en heeft een subliem uitgewerkte plot met een zenuwslopende ontknoping. Maar het kan niet tippen aan het ijzersterke debuut van dit schrijversduo.

Eerder verschenen op Perfecte Buren