"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Russische poppetjes

Zaterdag, 2 oktober, 2021

Geschreven door: Jos Pierreux
Artikel door: Severine Lefebre

Na zeventien delen wordt de hoofdpersoon depressief

[Recensie] Knokke wordt getroffen door een golf aan criminaliteit. Een overval waarbij de bewoners geen klacht willen neerleggen, een op camerabeeld gefilmde afrekening zonder aangifte, slechte nepreviews voor een restaurant waarbij de woeste eigenaar plots zijn aanklacht intrekt… De speurders begrijpen niet waarom ze telkens het dossier moeten sluiten of zelfs niet eens kunnen opstarten. 

Met Russische poppetjes heeft Jos Pierreux een vlotlezende misdaadroman neergezet. Het is het zeventiende deel in de reeks rond inspecteur Luk Borré, waar de badstad Knokke zoals altijd in de schijnwerpers staat. In Knokke is rijkdom, de nieuwe flatgebouwen als paddenstoelen uit de grond schieten, wat knap verwerkt is in Russische poppetjes. Daarnaast heeft Jos Pierreux de toestand rond de corona-epidemie op een realistische doch cynische wijze in het verhaal verwerkt.

Dat Luk Borré en zijn baas geen vriendjes zijn is wel duidelijk, maar het is frappant hoe ver Russische poppetjes daarin gaat. Hij is gedegradeerd, wordt gekleineerd, en loopt tegen een depressie aan. Luk Borré moet wagens tellen die Knokke binnenkomen. Zijn baas neemt het hem kwalijk dat die zijn plek heeft ingenomen in het vorige boek.

Dit machtsmisbruik en kleineren irriteren. Conflicten tussen collega’s of met bazen zijn interessant, maar dit is over de top. Het zorgt er echter wel voor dat het personage van Luk Borré zich na zeventien boeken nog ontwikkelt. 

Kookboeken Nieuws

Tijdens het bekijken van beelden ziet Borré iemand die serieuze klappen krijgt. De beelden dateren van enkele dagen geleden. Niemand is aangifte komen doen. 

De plot van Russische poppetjes is ingewikkeld. Het verhaal is complex omdat er verschillende misdrijven plaatsvinden die los van elkaar staan, maar die steeds meer in elkaar overlopen. Dit is verwarrend, maar zorgt ook voor spannende cliffhangers. De ontknoping is geen groot spektakel, maar het resultaat van goed speurdersdenkwerk.

Russische poppetjes is een wisselvallig boek, vooral vanwege de ergernissen die het oproept, zoals de communicatie tussen Borré en zijn baad. De plot en het concept zijn veelbelovend, maar te ingewikkeld in elkaar, vooral door een overdaad aan misdrijven. Hoewel het einde niet verraste heeft Pierreux het verhaal goed uitgedacht. Alle losse eindjes zijn weggewerkt. 

Voor het eerst gepubliceerd op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Rijke mensen sterven niet

Besloten stad

Russische poppetjes

Het tweede skelet