Dinsdag, 23 februari, 2021

Geschreven door: Hammond, Claudia
Artikel door: Veen, Evert van der

Rust

Tot jezelf komen

Rust!

[Recensie] Na een dag vol lichamelijke inspanning in de tuin lekker onder de douche gaan, genieten van de warme maaltijd en je vervolgens behaaglijk in een luie stoel nestelen. Een beetje tv kijken, de krant lezen, een kopje koffie met wat lekkers erbij. Je hebt een voldaan gevoel omdat je goed bezig bent geweest, een flinke klus hebt geklaard en daar ben je eerlijk gezegd wel een beetje trots is. Dan is het heerlijk uitrusten.

Rust doet ook denken aan een zomerse avond op een terras met de ondergaande zon. Een beetje praten, misschien wat mijmeren of even appen. Een glaasje wijn met een hapje: genieten van het goede leven en blij zijn met het moment dat je samen beleeft.

Rust is zo verschillend als mensen zijn en kent net zoveel schakeringen als het leven zelf. Voor de één is rust de stilte in de bergen, het fantastische uitzicht op een bergtop die je overigens wel met de nodige inspanning hebt bereikt. De voldoening na een aantal uren stevig doorzetten maar dan ook die weldadige stilte om je heen op je laten inwerken. Een paar mooie foto’s maken om dit moment mee te nemen en wat eten en drinken om deze ervaring nog wat uit te bouwen want je komt hier wellicht nooit meer.

Wordt Vervolgd

Voor de ander is rust een lange strandwandeling om ‘uit te waaien’ en zwaarmoedige gedachten al lopend kwijt te raken. De omstandigheden waarin je verkeert, veranderen niet maar jíj verandert wel – een beetje – want je voelt je wat krachtiger. Je krijgt iets meer vrede met jezelf en het leven van dit moment.

Rust kan ook een goed gesprek zijn waarin niet de woordenvloed maar juist de zorgvuldig gekozen woorden er toe doen. In dit samenzijn vallen ook stiltes maar die zijn niet beklemmend maar weldadig omdat ze gelegenheid geven voor persoonlijke reflectie.

Dit boek Rust belooft volgens de ondertitel De psychologie van ontspannen en bijkomen in de moderne wereld. Ik verwachtte daarom een menselijke en wat filosofische beschouwing over wat rust is, een bezinning op het wezen van rust en wat het voor ons kan betekenen. Rust in ons hoofd dat vaak overbezet is door alles wat er op ons afkomt, gedaan, geregeld en afgevinkt moet worden. Alles wat volgens ons belangrijk is of belangrijk wordt gemaakt. Rust is dan: het is klaar, het hoéft even niet, we kiezen voor onszelf en we voelen ons daar wél bij.

Rust in ons hart dat vervuld kan zijn van alle indrukken die er op ons afkomen. Zorgen om mensen die ons lief zijn, onzekerheid in de huidige situatie waarin we ons bevinden en waar voorlopig nog geen einde aan lijkt te komen. Angst, verdriet, teleurstelling, onzekerheid: alles wat ons ónrustig kan maken. Rust is daar balans in vinden: het is niet weg en die illusie moeten we ook niet hebben maar we zien dat er méér is en dat het leven ondanks dit alles tóch de moeite waard is.

Rust in onze ziel: een diepe innerlijke vrede met onszelf en ons bestaan. Een stil maar krachtig vertrouwen in het leven, in mensen, in onszelf, in God. We voelen ons gedragen door een innerlijke basis die ons geestelijk houvast biedt, een anker waar we op terug kunnen vallen in woelige tijden.

Ik verwachtte vanuit de ondertitel De psychologie van ontspannen en bijkomen in de moderne wereld meer psychologie in dit boek terwijl het in feite de resultaten van een onderzoek naar rust beschrijft. Natuurlijk zit daar psychologie in en wordt er uitgelegd wat tv kijken, een warm bad, een flinke wandeling, naar muziek luisteren, tijd in de natuur doorbrengen en lezen – zoals de titels van de hoofdstukken (en dan zijn er nog een paar) luiden – met mensen doen.

Er worden zeker interessante achtergronden van al deze rustgevende factoren benoemd en Claudia Hammond geeft ook steeds praktische aanwijzingen hoe je daar beter/rustiger van kunt worden. Zij is psycholoog en docent aan de Boston University in Londen en presentator van een radioprogramma van de BBC.

Haar boek Rust is “een oproep om het rustig aan te doen. Het wordt tijd dat we rust op waarde schatten, dat we het serieus nemen, er hoog over opgeven. Rust is geen luxe, het is een noodzaak. Het is onmisbaar”, (p.13). Daar heeft Claudia Hammond helemaal gelijk in en ze laat in de uitkomsten van haar onderzoek ook zien wat ons rust geeft.

Verrassend is toch wel dat ‘niets bijzonders doen’ in de score van 1 tot 10 een gemiddelde van 5 haalt en dat lezen op nummer 1 staat, het is ‘bibliotherapie’. Dat spreekt ons – mensen van deze Leesclub – ongetwijfeld aan!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles