Zaterdag, 23 februari, 2019

Geschreven door: Poznanski, Ursula
Artikel door: Wortman, Sanne

Saeculum

Thriller in een semi-middeleeuwse setting

[Recensie] De twintigjarige Bastian gaat normaal gesproken volledig op in zijn studie medicijnen, maar de spontane Sandra sleept hem mee naar een Middeleeuwse markt. Hier ontmoet Bastian haar vrienden en ontstaat het plan om mee te gaan met hun jaarlijkse larp-weekend (live action role play), ook al heeft hij zelf geen ervaring met larpen. Het weekend begint als een veelbelovend uitstapje uit het dagelijks leven, maar al snel gaat er van alles mis en kan de groep niet zomaar meer wegā€¦

De spanning die in dit boek opgebouwd wordt is echt niet normaal. Tijdens het lezen had ik geen idee wat er nou aan de hand was. Er gebeurden steeds engere dingen waarvoor geen verklaring was en theorieƫn die ik bedacht werden steeds weer ontkracht zodat de spanning en onzekerheid groeiden. Op een gegeven moment wilde ik echt heel graag weten hoe het afliep, om maar van die ondraaglijke onwetendheid af te zijn. Ik heb toen in ƩƩn stuk doorgelezen en toen ik eindelijk bij het einde was, vond ik het een beetje tegenvallen. Een beetje een Is dit alles?-gevoel.

Verder zat het boek wel prima in elkaar. Het verhaal gaat een beetje langzaam waardoor het even inkomen is, in het begin. Maar later draagt dat langzame juist bij aan de spanning, dus is het wel weer goed. Je leest het verhaal vanuit Bastian en vanuit Iris, een meisje dat ook bij de larp-groep hoort. In het begin is Iris helemaal niet belangrijk maar lees je toch vanuit haar, wat wel verklapt dat zij nog belangrijk gaat worden.

Erg leuk vond ik dat het over larpen ging, iets wat niet super bekend is. Ook zaten er leuke personages is en iedereen was sowieso erg verschillend zodat ze makkelijk te onderscheiden waren. Bastian denkt bijvoorbeeld veel na over geneeskundige dingen, zoals wat hij moet doen als iemand zijn been breekt of door bliksem geraakt wordt.

Kookboeken Nieuws

Zoals gezegd vond ik het einde een beetje tegenvallen, maar qua spanningsopbouw is Saeculum echt een van de beste boeken die ik gelezen heb.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub Van Alles