Zaterdag, 27 juni, 2020

Geschreven door: Philippi, Janneke
Artikel door: Bijlsma, Marlene

Salade

Salades voor ieder seizoen

[Recensie] Janneke en haar man Serge Philippi vormen al jaren een聽succesvol duo聽met talloze kookboeken op hun naam en een vaste Delicious. rubriek. Zoals we gewend zijn van hen ziet alles er prachtig uit; paginagrote foto鈥檚 die sober, licht en聽clean聽ogen. Terwijl je tegelijkertijd z贸 het kommetje of bord naar je toe wil trekken om te starten met eten.

Salade is ingedeeld in Blad, Groente, Granen Rijst & Pasta, Blik en Dressings. Voor alle seizoenen zijn er gerechten dus je kunt het boek het hele jaar gebruiken. Zo is winterpostelein prima geschikt als bladgroente in een stevige salade met bloedworst en appel. Janneke laat je kennismaken met veel verschillende soorten granen die allemaal een eigen karakter hebben en op die manier de basis vormen van steeds andere salades. Quinoa, spelt en couscous kennen de meeste van ons wel maar freekeh en farro zijn nog betrekkelijk nieuw in de Hollandse keuken. Farrosalade met gegrilde groenten en spinazie of een pittige freekeh-kruidenslade bijvoorbeeld neem je makkelijk mee naar kantoor voor een gezonde en voedzame lunch.

Blik verdient een  apart hoofdstuk. Want wat is er nu makkelijker dan bonen of vis uit blik? En die vormen een prachtige basis voor de heerlijkste salades. Zoals de lauwwarme aubergine-kikkererwten salade en krab-radijssalade. Net als Dressings, want daarmee geef je eenzelfde basis ineens een heel andere twist. En het fijne is dat je de dressing van te voren kunt maken. Zet altijd een potje zelfgemaakte dressing in de koelkast en je hoeft nooit meer mis te grijpen; even schudden en klaar. De fetadressing krijgt zeker een vaste plek bij ons; eigenlijk gewoon een mix van feta, yoghurt, wat knoflook en kruiden maar z贸 lekker!

In ieder hoofdstuk kom je recepten voor bijgerechten tegen. Die peperdure kant-en-klare salademixen met noten en zaden uit de winkel maak je toch zeker zelf! Grissini oftewel Italiaanse soepstengels zijn met een paar eenvoudige ingredi毛nten zo gemaakt. En wat dacht je van rozemarijn-spelt repen.

Boekenkrant

Janneke Philippi is er weer in geslaagd om een verrassend eenvoudig en smakelijk boek samen te stellen. Klassiekers -al dan niet met twist- naast Aziatische salades, lichte lunchgerechten en maaltijdsalades je vindt het allemaal in Salades. Dressings ontbreken niet, evenmin als recepten voor zelfgemaakte broodjes en crackers.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl