Zaterdag, 1 februari, 2020

Geschreven door: Green, Alison
Scheffler, Axel
Recensie door: Pontororing, Rita

Samen. Laten we aardig zijn voor elkaar

Laten we samen een mooie wereld maken

[Recensie] Het boek Samen. Laten we aardig zijn voor elkaar begint met het stellen van een vraag. Daarna volgen er heel veel suggesties. Wat maakt nou dat dit een heel leuk en mooi boek is om samen te lezen, samen te bekijken en samen erover te praten?

Het gaat in dit boek om de vraag: ā€œStel je eens een wereld voor waarin iedereen  aardig is. Hoe kunnen we dat samen voor elkaar krijgen?ā€

Een vraag gesteld vanuit een positieve levenshouding. Door de vele suggesties die schrijfster Alison Green geeft,  kunnen kinderen meedenken en geĆÆnspireerd raken om op eigen ideeĆ«n te komen. De suggesties zijn zo uit het leven gegrepen, dus heel herkenbaar.

Over twee paginaā€™s worden de korte teksten opgenomen in de kleurrijke en fantasievolle illustraties. De 38 tekenaars hebben hun bijdrage aan dit boek gedoneerd. Natuurlijk is het leuk om te weten wie dat allemaal zijn. De makers zijn hele bekende tekenaars over de hele wereld. Op de schutbladen voor en achterin het boek zijn de namen van al die illustratoren te vinden. De naam, een hele korte beschrijving en een detail uit de illustratie.  Dat maakt het mogelijk om met kinderen de juiste illustrator te zoeken.

Awater

Het voorwoord is van Axel Scheffler tevens de 39ste illustrator. Hij vertelt dat hij beschermheer is van de liefdadigheidsorganisatie ā€œThree Peas.ā€ Een organisatie die mensen helpt die huis en haard hebben moeten verlaten. Achterin het boek  staat meer informatie over Three Peas. Ook een foto van de groep oprichters staat afgebeeld. De tekst bij deze foto verduidelijkt de visie van deze groep. De visie die doorwerkt in Samen. Laten we aardig zijn voor elkaar.

Oh, om niet te vergeten,  Samen is echt een kinderboek. Misschien zelfs voor driejarigen. In elk geval zullen 4plussers met dit boek uitgenodigd worden om creatief mee te denken. Lees voor, bekijk de illustraties, kinderen vertellen vast hun eigen ideeĆ«n om aardig te zijn voor elkaar.

Volgens Axel Scheffer laat dit boek Ā met die eenvoudige suggesties en al die prachtige illustraties ons zien hoe makkelijk het is om samen de wereld mooier te maken. Dit is een boek dat kinderen een levensvisie meegeeft, toch? ā€œStel je eens een wereld voor waarin iedereenĀ  aardig is.ā€ Samen. Laten we aardig zijn voor elkaar. Wat een prachtig boek. Lees voor en vertel door!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles