"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Sari's wollen sjaal

Zaterdag, 1 mei, 2021

Geschreven door: Casey Dawn, Stil Lim
Artikel door: Katelijne van Alem

“Het gras werd zacht en groen, precies goed voor een klein lammetje”

De auteur 

[Recensie] Dawn Casey is auteur van diverse boeken geïnspireerd op de schoonheid van de natuur. Ze ontving onder andere de Gold Nautilus Award en een onderscheiding van de American Folklore Society voor haar werk. Ze woont in Engeland met haar gezin en kat.

De illustrator

Stila Lim is een Zuid-Koreaanse illustrator uit Seoel. Ze studeerde kunst en design aan de Universiteit van Kingston.

Boekenkrant

Verhaal

“Tegen de helling van een lage heuvel
stond een huisje van hout en steen
Er waren kippen en bijen en appelbomen,
kleurige bloemen en zachtgroen gras
En sari had een eigen lammetje.

Een lief en toegankelijk verhaal over het ambachtelijk maken van kleding, de kringloop der dingen en de schatten die de aarde ons schenkt.

Een ode aan een duurzame en bewuste leefstijl.”

Lammetjes

Ben je weleens naar lammetjes gaan kijken? Geinspireerd door dit verhaal is dat erg leuk om te gaan doen. Kijk hoe ze nog voorzichtig staan of al ronddartelen in de wei, misschien kun je ze wel proberen na te tekenen!

Wol verven

Sari verft de wol geel met de goudsbloemen die ze in de tuin vindt. Wie weet kun jij ook wel op zoek naar bloemen, om deze vervolgens te koken met je vader of moeder en er witte wol mee te verven! Of kun je andere ingredienten vinden om te koken in water en er mee te verven!

Vormgeving

Een mooi groot prentenboek, vol met geweldige illustraties. De grote wollen sjaal op de voorkant trekt meteen de aandacht, de draad en de goudsbloemen op de schutbladen passen perfect in de introductie van dit mooie  verhaal. De sfeer die neergezet wordt door de geaqurelleerde illustraties is magisch, kinderen blijven ernaar kijken. Eigenlijk wil je zelf het liefste wonen op zo’n boerderijtje, dat gevoel geeft het geheel weer.

De tekst is prima om voor te lezen, ook erg leuk dat er een ander lettertype gebruikt wordt voor de speciale woorden die steeds onder het stukje tekst staan. Bijvoorbeeld aai schaapje aai, plofferdeplof of klikkerdetoink. Kinderen vinden het geweldig om deze stukken mee te gaan zeggen.

Op de laatstse dubbele pagina staat de wolkringloop nog eens overzichtelijk uitgebeeld, prettig om te lezen en spelenderwijs leren kinderen zo hoe de wol van een schaap tot een sjaal komt.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles