Zaterdag, 20 februari, 2021

Geschreven door: Deboene, HervƩ
Recensie door: Pontororing, Rita

Schaakmat

Test jezelf

[Recensie] Wat zo leuk is aan het boek Schaakmat, je doet ideeƫn op om het schaakspel met jonge kinderen op te pakken. Niet het hele bord volgooien maar beginnen met enkele stukken. Het boek geeft je een werkwijze hoe je dit kunt doen. Vooral de kleine stappen die gemaakt worden om de stukken te leren kennen zijn heel prettig van opzet. Natuurlijk kun je dat zelf verzinnen als je een doorgewinterde schaker bent. Maar dan kun je ook flink de plank misslaan en veel te hard gaan met je uitleg. Dit boek neemt je aan de hand mee door het hele fascinerende bordspel. Bij de uitleg is de leuke tekst ook niet te versmaden.

Bloederig intro

De intro in dit boek mocht een beetje minder bloederig. De Middeleeuwen worden benoemd als de bloederigste en akeligste periode uit de geschiedenis. Een bladzijde om toch iets meer te vertellen over dat tijdperk. Dat gebeurt ook op de volgende twee bladzijdes. Prik door de stoere taal heen, en doorloop met plezier de volgende bladzijdes die de spelregels uitleggen.

De uitleg

Boekenkrant

Met plezier! Echt waar! De Teksten zijn summier, grote koppen zodat je gelijk doorhebt waar het op de betreffende bladzijde over gaat. Een bijpassende illustratie erbij, zeker voor kinderen die nog geen langere teksten aankunnen, werkt heel verhelderend. Zelfs ā€œEen woord van dankā€ op de laatste bladzijde lees je met plezier.

Soms kan een illustratie teveel zijn. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met eenzelfde afbeelding. Het geeft een rustiger en duidelijker beeld als daar een eenvoudige streep gebruikt werd.

Strategie

Schaakmat geeft niet alleen uitleg over de loop van de stukken maar ook de waarde van de stukken wordt niet vergeten. Nodig om de strategie van het spel onder de knie te krijgen. Daarnaast komen diverse weetjes aan bod, tips en test-jezelf opdrachten.

Toch een beetje jammer dat het spel wordt neergezet als een oorlogsspel. Daarentegen is het boek daardoor niet stoffig, en toch wel spannend. Schaakliefhebbers, wat vinden jullie?

Aanrader

Wel een boek om in huis te nemen en te gaan schaken. Wedden dat kinderen die komen spelen ook schaken willen leren als ze dit boek zien?

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles