Zaterdag, 28 september, 2019

Geschreven door: Vreeswijk, Pjotr
Artikel door: Lee, Rachel van der

Schaduwstrijder

Overleven is het credo in vliegensvlugge actiethriller

Een massagraf in de Syrische woestijn, een gevangengenomen moordcommando en de grootste ontdekking uit de geschiedenis van de mens.

[Recensie] Suzanne Boyle, een Britse in dienst van de CIA, zet alles op alles om de wereld van de ondergang te redden. In een zoektocht die haar langs de heetste brandhaarden op aarde voert, roept Suzanne de hulp in van oude en nieuwe vrienden. Maar leidt het spoor dat ze volgt eigenlijk wel naar redding?

Een zekere dood

Ontdek het in Schaduwstrijder, waar drie personages langs verschillende wegen naar dezelfde plek op aarde reizen. Alle drie hebben ze een ander doel. Hun reizen echter hebben Ć©Ć©n ding gemeen: een zekere dood voor allen.

Meegesleurd in spannende gebeurtenissen

Als lezer word je onmiddellijk meegesleurd in de ene na de andere spannende gebeurtenis. Wat alles met elkaar te maken heeft, is niet meteen duidelijk. Oude bekenden uit de vorige delen komen terug en de korte uitleg over hun rol in de vorige twee boeken van deze serie (Dwaalspoor en Masterplan) maken dat duidelijk. Daardoor is het boek ook los te lezen, maar aan te raden is dat niet voor de liefhebbers van actiethrillers.

Boekenkrant

Gevaar in elke uithoek

Schaduwstrijder speelt in verschillende landen. De beschrijving van de omgeving is precies genoeg om er een beeld van te vormen. In elke uithoek schuilt het gevaar. Dat gevaar is vrijwel constant aanwezig in het boek.

Tijdens het lezen is het alsof je in een achtbaan zit. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. Blijven ademhalen is een vereiste. De spanning is op de rand van is het nog te volgen. Daardoor verlies je tijdens het lezen nogal eens een detail uit het oog. De technische uitvindingen gingen best ver, zodat het soms onbegrijpelijk dreigt te worden. Het neigt naar sciencefiction, maar de lijnen komen op bijzondere wijze allemaal samen. Daartussen zit een aantal zeer verrassende lijnen die je niet meteen ziet aankomen.

Weinig ruimte voor ontwikkelen

Doordat Schaduwstrijder een actiethriller is, is er niet veel ruimte voor ontwikkelingen van de karakters. Ze hebben het veel te druk met overleven. Een bijzondere serie van eigen bodem en zeker de moeite van het lezen waard.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles.