Zaterdag, 20 februari, 2021

Geschreven door: Mussig, Jochen
Artikel door: Veen, Evert van der

Secret places Europa

Het onbekende Europa

[Recensie] Voor de corona crisis z’n intrede deed, was er een groeiende tendens om tijdens vakantiereizen naar steeds verder weg gelegen oorden te gaan. Alaska, Groenland, de poolcirkel, Antartica, kleine eilanden in het Caribisch gebied, eilanden in de Stille Oceaan. Ook landen in Zuid-Amerika die voorheen nauwelijks werden bezocht, staan nu volop in de belangstelling.

Prachtig allemaal en zeer de moeite waard natuurlijk maar kennen we ons eigen land en ons eigen werelddeel wel goed? Dit boek Secret places Europa nodigt de lezer uit om minder bekende en vaak onbekende streken te bezoeken. Wat we ver weg denken en hopen te vinden, is vaak ook dichterbij aanwezig.

De inleiding vertelt dat het om 70 bestemmingen gaat die aan onze dromen beantwoorden. Ze zijn bijzonder want ze zijn anders dan wat we al hebben gezien. Misschien staan ze niet in de reisgidsen en zeker niet op het lijstje van onderwerpen die je gezien moét hebben. Dat is niet terecht want ze zijn gewoon de moeite waard. Het mooie is dat je er weinig toeristen tegenkomt en dat geeft een ongerepte, authentieke sfeer. Daar zijn we in vakanties toch naar op zoek en dat bijzondere dat in zichzelf voor de mensen daar gewoon is, spreekt ons aan.

Secret places Europa is overzichtelijk in regio’s ingedeeld en veel onderwerpen zijn inderdaad min of meer ‘geheim’ te noemen in de zin van: origineel omdat het bestemmingen zijn die je in reisgidsen niet of nauwelijks tegenkomt. Wie de suggesties in dit boek gaat bezoeken, begeeft zich dus buiten de soms platgetreden paden en krijgt menigmaal echt het gevoel iets origineels te doen.

Technisch Weekblad

Voorbeelden die mij in het bijzonder opvallen omdat ze écht bijzonder zijn:

 • Vliegen in een Zeppelin boven de Bodensee (wat zou zo’n tripje overigens kosten?)
 • De Mathildenhöhe in Darmstadt bezoeken, een fraai voorbeeld van de Jugendstil architectuur.
 • Het dorp Berlijn dat al in 1215 wordt genoemd en 500 inwoners kent.
 • Het plaatsje Cognac in Frankrijk waar al sinds de 17e eeuw de gelijknamige drank wordt geproduceerd.
 • De duinen van Pilat bij het bekken van D’ Arcachon aan de Atlantische kust van Frankrijk; deze duinen zijn wel 100 meter hoog.
 • Teruel in Aragonië in Spanje; hier is fraaie Medéjar kunst te zien, met christelijke en Moorse invloeden.
 • La Graciosa, het kleinste van de Canarische eilanden.
 • De Lyparische eilanden ten noorden van Sicilië; hier bevindt zich de Stromboli vulkaan die nog actief is en iedere 20 minuten een eruptie heeft.
 • Het mini eiland Comino dat tot Malta behoort, hier bevindt zich de exotisch aandoende Blue Lagoon.
 • De eilandengroep Astrypalea in de Egeïsche Zee, behorend tot Griekenland.
 • Het eiland Achill voor de kust van Ierland.

Dit zijn wat mij betreft wel de meest ‘geheime’ = bijzondere bestemmingen maar dat neemt niet weg dat de andere locaties meestal ook de moeite waard zijn.

Secret places Europa is fraai geïllustreerd, met vele grote en nog meer kleinere foto’s zodat de bestemmingen niet alleen in woorden maar ook in beelden tot leven komen.

De tekst biedt veel achtergrondinformatie, het is dus niet ‘alleen maar een fotoboek’ maar een echt reisboek. Wie er meer over wil weten, vindt aan het einde van ieder onderwerp steeds een verwijzing naar het internet.

Het boek maakt een sfeervolle indruk en nodigt de lezer echt uit om de onderwerpen zelf te verkennen door op reis te gaan. Hoewel de titel anders suggereert is het boek – afkomstig van een Duitse uitgever- in duitstalig.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles