Zaterdag, 14 november, 2020

Geschreven door: Lina, Ellen
Recensie door: Perfecte buren, Esther

Semper Fi

Als intimidatie en geweld nooit meer stoppen

[Recensie] Semper Fi gaat over schrijfster Helena die haar vijftiende thriller genaamd Nemesis wil gaan uitgeven. De titel van haar boek heeft de betekenis ‘naar de godin van de gerechtvaardigde straf’. En dat is geen toevallig gekozen titel.

“Nemesis is in de Griekse mythologie de meedogenloze godin van de gerechtigde wraak. Het betekent letterlijk: het toekennen of uitdelen van de verdiende straf.”

Semper Fi, geschreven in de ik-vorm, is verdeeld in hoofdstukken die zich in het heden en verleden afspelen. Elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger. Helena en Kim, twee vriendinnen, zijn achttien wanneer ze op kamers gaan wonen in Amsterdam. Jong en onwetend over wat de grote stad allemaal brengen zou. Helena gaat literatuurwetenschappen studeren, een rustig persoon die graag thuis is. Kim is expressief, uitgelaten, een losbol. Zij gaat de modevakschool doen. Op een avond gaat ze uit met een zekere James en komt nooit meer thuis.

Het Semper Fi netwerk (Semper Fidelis) bestaat uit een groep van tien studenten die een manier bedenken om snel geld te verdienen. De verdwijningszaak van Kim brengt Semper Fi onder de aandacht van de politie en er veroordelingen. James moet 19 jaar zitten.

TijdvoorTijdschriften

Twintig jaar later is Kim nog steeds niet gevonden. Helena heeft Nemesis geschreven om te vertellen wat er is gebeurd met haar vriendin. Het schrijven werkte therapeutisch en hielp de heftige gebeurtenissen te verwerken. Maar als ze Nemesis wil uitgeven krijgt ze dreigementen. Haar auto wordt opgeblazen. Het onderwerp betreft de harde waarheid voor sommige vrouwen. Semper Fi is een verhaal waarover je met elkaar in gesprek gaat en tot nadenken aanzet. Als je dat voor elkaar krijgt als auteur dan heb je goed werk afgeleverd.

Eerder verschenen op Perfecte Buren