"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Senor Bijzondere kentekenen

Dinsdag, 23 november, 2021

Geschreven door: Herman Vuijsje
Artikel door: Evert van der Veen

Reisavonturen

[Recensie] De opvallende titel van dit boek Senor Bijzondere kentekenen is ontleend aan een aardig misverstand: de vermelding ‘bijzondere kentekenen’ op een document wordt ergens in Zuid-Amerika voor de naam van Herman Vuijsje aangezien. Het is niet het moeilijkst wat hem tijdens zijn reizen overkomt…

Herman Vuijsje is journalist en socioloog en maakt sinds 1965 als reporter reizen door Zuid-Amerika. Dit boek is een selectie van zijn ervaringen die menigmaal het karakter van een avontuurlijk jongensboek hebben. Gedurende de 50 jaar dat hij in tal van zuidamerikaanse landen heeft gereisd, heeft Herman Vuijsje hier ook tal van maatschappelijke en politieke veranderingen zien gebeuren.

Dit boek Senor Bijzondere kentekenen is een aaneenschakeling van gebeurtenissen die goed aflopen maar vaak niet zonder risico zijn. Zo vertelt Herman dat hij met een zogenaamde ‘pompvos’ – een wagentje dat over het spoor rijdt door een handel op en neer te bewegen – mag rijden. Hij krijgt daarbij van een spoorbeambte wel het advies om tijdig uit te wijken naar een zijspoor wanneer de sneltrein van de andere kant komt…

Ook zit hij drie weken in de gevangenis in Bolivia omdat hij van politieke activiteiten wordt verdacht; de omstandigheden hier zijn buitengewoon primitief. Het vliegtuig dat hem naar Paraguay brengt, heeft een vleugel die diverse keren met een binnenband is gerepareerd. Het zijn verhalen die het in een jongensboek of avnturenfilm goed zouden doen en waarvan je denkt: dat is niet echt, maar Herman heeft het allemaal meegemaakt én overleefd. Zo zijn er meerdere reizen die ronduit avontuurlijk zijn.

Schrijven Magazine

Herman Vuijsje denkt met warme gevoelens terug aan Suriname en kan zich de typische geuren in Paramaribo nog goed herinneren. De rol van religie in Suriname valt hem op; deze is op een natuurlijke manier met het alledaagse leven verweven en dat is een contrast met de rol van religie in ons eigen land.

Er is in dit boek ook de nodige aandacht voor politieke en maatschappelijke achtergronden zoals de staatsgreep in Chili in 1973 wanneer Pinochet aan de macht komt. Herman Vuijsje tekent hier een scherp beeld van de terreur die de junta uitoefent. Hij observeert steeds de sfeer in een land, signaleert de actuele situatie en wat deze met mensen doet. Zo stuit hij in 1976 in Brazilië op een hongerige jonge schoenpoetser en beschrijft hij met respect het missiewerk dat bedelaars te eten geeft.

Het boek eindigt met een reflectie op 50 jaar reizen in een boeiend en kleurrijk continent waar de maatschappelijke tegenstellingen nog altijd groot uit. Zo biedt dit boek een kleurrijk palet van zuidamerikaanse landen en kijkt de lezer – op veilige leesafstand – over de schouder van Herman Vuijsje een beetje mee naar het dagelijkse leven hier.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles