Zaterdag, 17 augustus, 2019

Geschreven door: Henry, Diana
Artikel door: Bijlsma, Marlene

Simpel

Ottolenghi en simpel. Kan dat?

[Recensie] Yotam Ottolenghi en simpel dat lijkt een tegenstelling. Want hoe juichend we, terecht, ook zijn over zijn unieke smaakcombinaties, eenvoudig was het nooit. Je hebt √≥f een halve toko aan ingredi√ęnten nodig √≥f¬† je zet de keuken in vuur en vlam met een poging tot gerookte aubergines. En nu is daar de nieuwste telg in zijn kookboekenoeuvre: SIMPEL. Een mooi en strak vormgegeven cover met reli√ęf en twee leeslinten.

De titel alleen al nodigt uit tot een kritische blik. Volgens de achterflap staat SIMPEL voor¬†Snel,¬†Ingredi√ęnten niet meer dan 10,¬†Maak van tevoren,¬†Provisiekast,¬†Eenvoudiger dan je denkt en¬†Lui. Alle gerechten voldoen aan minimaal √©√©n pictogram en vaak meer. In het eerste deel licht hij een en ander uitgebreid toe. De man die ons groenten op een heel andere manier leerde bereiden en de Midden-Oosterse keuken in onze huiskamers bracht belooft met minimale moeite maximale vreugde. En maakt hij dat waar?

Het is maar waar je mee vergelijkt natuurlijk. Je kunt heel eenvoudig bevroren frambozen pureren in de keukenmachine met wat poedersuiker, dan krijg je een soort sorbetijs. Bij Ottolenghi’s frambozenroomijs (icoontjes I, M en E) moet je wel wat meer handelingen verrichten: slagroom kloppen, pitjes zeven, een soort sabayon maken, alles door elkaar spatelen en 12 uur invriezen. Ik vermoed dat Yotam’s ijs lekkerder smaakt overigens, maar simpel?

Je kunt goede gerechten verwachten met typische Ottolenghi ingredi√ęnten als avocado, harissa, ingemaakte citroen, za‚Äôatar en tahin. Er staan zeker eenvoudig te maken recepten in waarvoor je inderdaad niet meer dan 10 ingredi√ęnten nodig hebt. De¬†gevulde courgette met pijnboompittensalsa¬†en¬†bulgur met paddenstoelen en feta¬†bijvoorbeeld. Deze twee recepten vind je in de Allerhande van september.
Je zult vaak wel even langs de Turkse winkel moeten maar met het basislijstje in huis (achterin het boek) kom je een heel eind. Ook de suggesties met menu’s voor doordeweeks, weekend en feestelijk zijn fijn. Hoewel ik me afvraag of we de doordeweekse maaltijden met onze gemiddelde van 20 minuten in de keuken redden. Het komt vooral neer op plannen en slim voorbereiden. Ook dat hoort bij ontspannen koken. De icoontjes wijzen daarin de weg (M, P en L).

Scènes

Laten we het hele idee van eenvoudig of simpel even los, dan heb je gewoon een heerlijk kookboek in handen met zowel verrassende als klassieke recepten vol¬† gedurfde smaken. Een tafel vol mezzes of tapas zoals de limabonenpuree met muhammara, stoofpot van inktvis en paprika, lam met tahin en sumak. Daar word je toch heel gelukkig van om te delen met vrienden en familie. En wat maakt het dan uit dat je iets langer in de keuken staat. Ook de vegetari√ęr en veganist vinden trouwens voldoende inspiratie in SIMPEL.

Mocht je eerdere boeken van Yotam Ottolenghi te ingewikkeld vinden dan zou ik zeggen, geef SIMPEL een kans. En voor de fans: hier ga je nog vaak uit koken!

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

 • Simpel

 • Ster(ren)

  Geen cijfer gegeven.
 • Auteur(s)

  Henry, Diana
 • Vertaler(s)

  Onbekend
 • Recensent(en)

  Bijlsma, Marlene
 • Aantal Pagina's

  320
 • Publicatiejaar

  2017
 • Uitgever(s)

  Kosmos
 • ISBN

  9059568266, 9789059568266
 • ISBN E-Book

  Onbekend
 • Categorie(√ęn)

  Kookboeken
 • Genre(s)

  Kookboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *