Zaterdag, 20 november, 2021

Geschreven door: Schotveld, Janneke
Praagman, Milja
Recensie door: Stein, Demi

Sint zit vast

Ridster schiet te hulp

[Recensie] De dapperste Ridster van het land is blij, want Sinterklaas is weer in ons land! Eigenlijk is ze iets te oud om haar schoentje te zetten, maar ze waagt toch graag een kansje! In haar schoentje stopt ze haar verlanglijstje en een wortel voor Ozosnel. Nu maar wachten en hopen dat Sinterklaas haar dit jaar weer een cadeautje geeft.

Wanneer ze dan ’s avonds in bed een boek ligt te lezen, vraagt ze zich af of Sint of Piet al langs zijn geweest. Eigenlijk wil ze een kijkje nemen, maar ze besluit dit toch maar niet te doen, want dit is kinderachtig. Uiteindelijk valt ze dan toch in slaap.

Midden in de nacht wordt Ridster weer wakker. Ze heeft dorst en gaat even een glaasje water drinken. Ridster wil net terug naar bed wanneer haar ‘zesde zintuig’ haar het gevoel geeft om naar buiten te gaan. Dus hup, ze pakt haar fiets en besluit een rondje te maken.

Maar dan hoort ze iemand om hulp roepen! Ze fietst op het geluid af en wat blijkt, Sint zit vast! Wat moeten ze nu doen?

Foodlog

Janneke Schotveld is een Nederlandse kinderboeken schrijfster. Vroeger wilde ze graag leerkracht worden en heeft dan ook meerdere jaren, op verschillende vlakken, in het onderwijs gewerkt. Vanaf 2007 mag ze zich ook officieel schrijfster noemen. Ze schreef al een tijd korte verhalen, één hiervan is een ‘echt boek’ geworden. Janneke’s hoofd werd steeds voller met allerlei verhalen en daarom is ze sinds 2012 fulltime schrijfster geworden. Inmiddels heeft ze een mooi lijstje aan titels op haar naam staan, waaronder bijvoorbeeld de avonturen van Superjuffie.

Zowel de cover als de titel van Sint zit vast verklappen direct waar het verhaal over gaat: Sinterklaas is vast komen te zitten in een schoorsteen en Ridster wil hem helpen. Maar, dit gaat nog niet zo gemakkelijk, want Sinterklaas zit echt muurvast. Janneke Schotveld weet dit grappig neer te zetten, door er bijvoorbeeld een ‘poep grapje’ in te verwerken, waar bijna elk kind wel om kan lachen.

Dit avontuur van Ridster is toch ook best wel spannend. Want de pieten zijn niet aanwezig en Ridster krijgt Sinterklaas er nooit in haar eentje uit. Wat nu?! Tijd om de pieten op te gaan trommelen. Maar in je eentje een hartig woordje spreken met de pieten, is toch ook best wel spannend!

Zoals hierboven eigenlijk al vermeld, is het verhaal een leuke afwisseling tussen wat humor, spanning en natuurlijk het grote Sinterklaasfeest. Het verhaal is lekker kort, dus ook perfect om in de klas voor te lezen.

De illustraties van Milja Praagman zien er verder ook erg mooi uit. De illustraties verduidelijken waar de tekst over gaat, zo kom je uiteraard pieten en Sinterklaas tegen, maar ook Ozosnel en een schoen bij een haard komen voorbij. Het hele boek straalt het Sinterklaasfeest uit. Er is hier ook goed gelet op de mimiek van de karakters. De pieten kijken bijvoorbeeld heel geschokt wanneer Ridster ineens in hun slaapzaal staat om ze op te trommelen.

Een ander erg leuk detail is dat sommige woorden een kleur krijgen, om extra op te vallen. Wanneer Sinterklaas om hulp roept is het woordje ‘help’ bijvoorbeeld in rode letters weergegeven. Dit geeft het net weer wat extra’s.

Het karakter Ridster is ook erg goed neergezet. Dit is mijn eerste avontuur met Ridster en ze komt op mij over als een hele stoere en pittige dame. Dat moet ook wel, want niet ieder kind durft natuurlijk zomaar een slaapzaal van de pieten te betreden. En bijna niemand durft alleen over straat midden in de nacht!

Zoals we gewend zijn van Janneke Schotveld is het een heerlijk kinderboek, met prachtige illustraties en een spannend maar ook geestig verhaal.

Eerder verschenen op meerboekenblog