Zaterdag, 13 februari, 2021

Geschreven door: Wesolowski, Matt
Artikel door: Verspeek-Dielis, Steffie

Six stories

True crime podcast, maar dan anders

[Recensie] Six Stories is de naam van de True crime podcast waarin Scott King een onopgeloste misdaadzaak onderzoekt. King laat de luisteraars daarbij zelf een conclusie trekken van wat er nu echt gebeurd is. In de podcastserie in dit boek wordt de vermissing en dood van Tom Jeffries onderzocht aan de hand van zes interviews.

“Welkom bij Six stories. Ik ben Scott King. In de komende zes weken nemen we de verschrikkelijke gebeurtenis onder de loep die in 1996 op Scarclaw Fell heeft plaatsgevonden.”

De opbouw van het boek is grotendeels gelijk aan de opbouw van podcasts, wat je het gevoel geeft dat je echt een geschreven podcast in handen hebt. Zo is er een verteller (Scott King) en worden er personen geĂŻnterviewd. Dat is een originele opbouw voor een thriller. De interviews zijn makkelijk te volgen doordat deze met opsommingstekens geordend zijn en doordat de tekst van King cursief is. Je weet dus wie wanneer aan het woord is.

“- Maar wat gebeurde er die avond, toen Tom verdween?

TijdvoorTijdschriften

– Zoals ik al tegen de politie, zijn ouders en iedereen gezegd heb, was het allemaal heel erg vaag.”

De opbouw van het verhaal heeft ook veel overeenkomsten met podcasts. Naarmate je meer afleveringen gelezen hebt, kom je meer te weten over wat er in 1995 en 1996 gebeurd is op Scarclaw Fell. Elk interview voegt meer informatie en achtergrond toe. Toch is het einde verrassend, wat bij een podcastserie ook vaak het geval is.

Six stories leest prettig. De tekst is grotendeels in spreektaal, wat het gevoel versterkt dat het echt een podcast is. En die spreektaal maakt het verhaal ook makkelijk leesbaar. Daardoor hoef je je minder op de tekst te concentreren en kun je dus tijdens het lezen mee puzzelen over wat er nu precies gebeurd is in 1996.

Het enige dat enigszins ontbreekt aan Six Stories is de spanning. Nooit wordt het echt hĂ©Ă©l spannend. Dit komt doordat alle geĂŻnterviewden terugblikken op wat er gebeurd is. De spannende momenten worden dus achteraf beschreven, wat minder spannend is dan wanneer een persoon in het boek het op dit moment meemaakt. Maar voor een True crime podcast zat er zeker voldoende spanning in. Vooral de spanning over wat er in de volgende aflevering allemaal voor nieuwe informatie zou komen, zat er goed in.

“In de volgende en laatste aflevering gaan we de cirkel rond proberen te krijgen: de ontbrekende zaken oplossen en alles doornemen wat we over de vermissing van Tom Jeffries te weten zijn gekomen.”

Ik kan dus wel concluderen dat Wesolowski een originele opbouw heeft gekozen voor zijn thriller en dat het werkt. Als je houdt van true crime, podcasts of beide dan is Six Stories een aanrader.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles